Днес в Испания почитат Свети Георги или San Jorge (Jordi)

Днес в Испания почитат Свети Георги или San Jorge (Jordi). Свети великомъченик Георги Победоносец (275 – 281 г. – 23 април 303 г.) е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра. Той е почитан и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в Исляма. По времето на император Диоклециан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен след чудото с убиването на ламята, той е покровител на Англия, България, Русия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

В Испания той е покровител на област Арагон, както и на градовете Касерес (провинция Касерес), Алкой и Банерес (провинция Аликанте), Голосалво и Мадригерас ( провинция Албасете), Лусена (провинция Кордоба ) и Сантурче (Визкая). В Голосалво има скулптура, посветена на светеца покровител, дело на Франсиско Салзило.

През 1995 г. ЮНЕСКО обяви 23 април за Световен ден на книгата. Но този празник няма нищо общо със Свети Георги. Това е символичен ден за световната литература, а на този ден през 1616 г., умират: Сервантес, Шекспир и Гарсиласо де ла Вега.

В Испания легендата за Свети Георги разказва, че през 1 096 г. Педро I, крал на Арагон, решил да изпълни желанието на баща си крал Санчо I Арагонски и да завладее град Уеска, който по това време бил в ръцете на мюсулманския монарх Тайфа от Сарагоса. Започнала тежка битка. Християнските войници напълно се доверявали на Бог, за да победят. И Бог им изпратил Свети Георги, който слязъл на кон от небето, носейки кръст. След като видели Божието знамение, войниците придобили повече сила от всякога. Мюсюлманите не повярвали на случващото се и били победени. Половин година по- късно, Педро I влязъл в Уеска. В чест на победата кръстът на Свети Георги става отличителен знак (емблема) на Уеска и цял Арагон, той е и в герба на автономната област. Свети Георги официално е покровител на Арагон от Средновековието, а катедралата и кметството на град Уеска, отбелязват празника от началото на 15-ти век

В Каталуния на Деня на Свети Георги (на каталунски „Diada de Sant Jordi“) се отбелява по интересен начин. На този ден влюбените и всички, които се обичат (семейство, приятели, колеги) си разменят червени рози и книги.

Обичаят с розите датира от 15 век, когато на всички жени, присъстващи на литургия в параклиса Сант Жорди на двореца на правителството на Каталуния по време на Панаира на розите, са получили по една червена роза. А идеята за подаряването на книга идва от валенсианския писател Висенте Клавел Андрес, който я предлага на официалната книжна камара на Барселона. От 1930 г. 23 април се празнува като Ден на книгата в Каталуния.

8 декември в Испания- Ден на непорочното зачатие

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Leave a Reply