Европейските държави заемат първите места в световната класация за щастливо население

Норвегия е страната с най- щастливо население в света с оценка 7,537 (максималната оценка е 10) и тази година е изместила Дания от първото място. Останалите осем най-щастливите страни са Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

На 11-то място е класиран Израел, Коста Рика на 12, а Съединените щати на 14 място. През 2007 година САЩ са заемали трето място в класирането, проведено сред страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Германия беше класирана на 16 позиция, Великобритания на 19 място, а Франция на 31.

Тази година Испания е получила оценка 6,403, с което минава 4 места напред в сравнение с миналата година и заема 34 място.

Българите и сърбите са най-нещастните хора в Европа

В Латинска Америка Чили е под номер 20, следван от Бразилия (22), Аржентина (24), Мексико (25), Уругвай (28), Гватемала (29), Панама (30), Колумбия (36), Никарагуа ( 43), Еквадор (44), Ел Салвадор (45), Боливия (58), Перу (63), Парагвай (70), Венецуела (82), Доминиканска република (86) Хондурас (91).

Китай заема 79 място и гражданите му поддържат същите нива на щастие от 1990 г., изключвайки резкия спад в позициите на класацията през първото десетилетие на новия век.

Държави като Субсахарска Африка, Сирия и Йемен са в дъното на класацията.

За пета поредна година ООН изготвя тази класация по случай международния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март. Тази година в нея участват 155 държави.

Международният ден на щастието се отбелязва на 20 март съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.

Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. Според конституцията на Бутан от 2008 г. увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. Обединените арабски емирства назначиха министър по щастието, а от януари 2017 г. индийския щат Мадхия Прадеш вече има департамент по щастието.

ООН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. При съставянето му се отчитат показатели като брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, както и резултати от допитване до общественото мнение (например за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство).

Българките раждат най-млади, а италианките са най-възрастните майки

За европейците най-ценно е времето, прекарано със семейството и приятелите по Коледа

Be the first to comment

Вашият коментар