Европейската комисия заплаши Испания със съд

В годишния си доклад за политиката за опазване на околната среда Европейската комисия изпрати на Испания ултиматум за постоянното нарушаване на допустимите нива на замърсяване на въздуха в три области: Мадрид, Барселона и Vallès-Baix Llobregat.

Европейската комисия се позовава на фактите, които показват, че предприетите от испанските власти планове и мерки са недостатъчни. Докладите и данните, представени от испанското правителство за периода 2010-2014 показват постоянно подобряване на нивата на азотен диоксид (NOX), както в областта на Барселона, така и в Vallès-Baix Llobregat и Мадрид, но подобрението е незначително, тъй като е на границата на допустимия лимит“.

Като се има предвид, че стойностите на азотния диоксид са винаги на границата и не падат под нея, Комисията счита, че мерките, предприети от Испания са неуспешни“, подчертават източници от изпълнителната власт на ЕС.

Брюксел дава на Испания два месеца срок, в който да представи пред изпълнителната власт новите мерки, които възнамерява да предприеме за справяне със ситуацията. Ако отговорът не бъде задоволителен за изпълнителния орган на Европейския съюз следващата стъпка ще бъде подаване на жалба до Съда на общността.

От 2008 година в Европейския съюз действа законодателство, което поставя лимити на замърсяването на въздуха, които трябва да бъдат спазвани и изисква от държавите-членки да ограничат излагането на гражданите на вредни замърсители като азотния диоксид (NOX).

ЕК дава на Испания срок от два месеца, за да смекчи наказанията за не деклариран имот в чужбина

Европейските синдикати искат вдигане на заплатите

Европейският парламент одобри споразумението за свободна търговия с Канада CETA

Европейската комисия подготвя реформа на месечните обезщетения за безработни в целия ЕС

Европейската комисия откри нарушения около обществените поръчки в България и започва процедура срещу страната

Европейската комисия завежда дело срещу България

САЩ РУСИЯ
НАЧАЛО

Директорът на американското разузнаването потвърди, че е имало руски кибератаки и намеса в изборите

05/01/2017 WORLD BG

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър потвърди, че чрез кибератаки Русия се е опитала да се намеси в президентските избори, проведени през месец ноември миналата година и обяви, че следващата седмица ще бъде Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Каталунски град обявяви независимост от Испания

26/10/2017 WORLD BG

Каталунската телевизия 324 съобщи, че каталунски град обяви независимост от Испания. Белпуч стана първият в Испания град, където е провъзгласена независимост. Решението беше взето след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

1 893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €

03/07/2017 WORLD BG

1.893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €. Те представляват 19% от общия брой бензиностанции на полуострова и Балеарските острови. Извън тази статистика остават бензиностанциите на Канарските острови заради специалните данъчни облекчения Последни