Испания ще бойкотира срещата на европейските лидери в София

Испания ще бойкотира срещата на европейските лидери в София. Това е информационната среща, която ще се проведе през месец май 2018 г. и е организирана от България. На тази среща на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани, ще се обсъжда ситуацията в региона и се очаква да се приеме съвместна декларация.

Според испанския вестник El Pais
причината за бойкота не е външната политика на ЕС“, а това, че Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат в същия документ, на същото ниво с тези на косовския лидер. Испания вече е наложила вето върху черновата на съвместната декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата.

Испания никога не е признавала и не смята да признава независимостта на Косово, е заявил говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго след последното заседание на Министерския съвет Южно-европейската страна сред петте държави, членки на ЕС, които не признават Косово за независима държава. Това са Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

Според вестник El Pais информацията е потвърдена от няколко дипломатически източници и че Рахой най-вероятно ще напусне срещата в София преди да пристигнат представителите на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

Марияно Рахой ще присъства само на първия ден, по време на неофициалната вечеря с другите лидери на страните членки и след това ще се върне в Испания.

Испания изгони посланика на Венецуела в Мадрид

Испания изгони посланика на Северна Корея

facebook
НОВИНИ

Испания глоби Facebook с 1,2 млн. евро

17/09/2017 WORLD BG

Испанската Агенция за защита на личните данни (AEPD) глоби Facebook с 1,2 млн. евро заради нарушение на закона за защита на личните данни на потребителите. Социалната мрежа е обвинена, че е събирала и използвала личната Последни

ЛЮБОПИТНО

Трима души са откраднали над 1 млн. долара от AMAZON по елементарна схема

11/11/2017 WORLD BG

Трима души са откраднали над 1 млн. долара от AMAZON по елементарна схема. Но не става въпрос за хакери, които са успели да влязат в сървърите на гиганта и да източат пари от сметките му. Последни

регистрация на автомобил
БЪЛГАРИЯ

Българите вече имат право на консулска защита във всички посолства на ЕС

04/05/2018 WORLD BG

Българите вече имат право на консулска защита във всички посолства на ЕС. От 01.05.2018 г. влязоха в сила нови правила, според които европейските посолства ще обслужват закъсали граждани на Съюза, без разлика на тяхната националност Последни

Be the first to comment

Вашият коментар