Единственото дяволско място, отречено от църквата в Испания

Единственото дяволско място, отречено от църквата в Испания. Това е малкото селце Трасмос ( Trasmoz), област Сарагоса, което е заобиколено от ореол на тайнственост през вековете, пише вестник „АВС”. Легендите за сборища на вещици маркират историята на селото още от средновековието. Самият Густаво Адолфо Бекер е съблазнен от тези легенди и ги разпространява. Леля Каска е най-известната: със своята побеляла, сплъстена коса, с екстравагантните си форми и прегърбеното си тяло. Според разказа на писателя тя се е посвещавала на хвърлянето на зли очи и правенето на магии на съселяните, които накрая са я линчували публично. Но душата и остава да скита из Трасмос.

Разположено по склоновете на Moncayo, на няколко километра от Цистерцианския манастир Veruela, това селце, със само 70 жители, в момента е единственият дяволски кът в Испания. Още през XII век селото е било отлъчено от църквата. С това Трасмос се превръща в остров, заобиколен от владенията на манастира Veruela. Според легендите, тогава дейността на вещиците е бележила своя пик, а зад стените на замъка му постоянно са се извършвали езически ритуали.

Макар че е проклет и отлъчен, Трасмос съществува и днес. Едно селце в област Сарагоса, което е направило туристически бум от загадъчното си минало. Хиляди туристи го посещават, тъй като е успяло икономически да използва своите вещици и легенди от миналото.

Там има музей, посветен на магиите и всяка година, в началото на лятото, се прави панаир, посветен на вещиците и на магическите и лечебни растения, който привлича стотици посетители. Въпреки това, селото е най- посещавано на 1 ноември- деня на честването на Вси Светии и нощта на духовете- празник, който идва от миналото. Говори се, че има келтски произход и отбелязва пристигането на империята на тъмнината, подхранвана от дългите зимни нощи. Това е времето, когато духовете идват сред живите. Три са ритуалите, които се изпълняват в тези тържества: молитва, звън на камбани и трептене на светлини.

Културната асоциация „Магия“ е възстановила част от ритуалите на предците и вечерта на 31 октомври се отбелязва „Светлината на душите”. Това е магически и загадъчен ритуал, който приканва местните жители и туристите да изживеят една традиционна и ужасяваща нощ.

Празничният ден в Трасмос започва още сутринта с бране на тикви, където децата са главните действащи лица. Тиквите се украсяват и се поставят за осветяване на пътя, по който ще се проведе шествието през нощта. Както традицията повелява, участниците се молят с броеница през целия път от църквата до гробищата и накрая се пее погребална песен „Радостите на Светите душите“, песен, която е пята в селото в продължение на векове.

След като приключат религиозните церемонии, шествието преминава по всички улици и кътчета на селото, в които се крият смразяващи мистерии. Едно мероприятие, което отвежда назад във времето и събужда призраците на миналото.

„Пътечката на краля” в Испания е най- опасният път в света (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Генералното консулство във Валенсия с ново улеснение за българските граждани

28/08/2017 WORLD BG

Генералното консулство във Валенсия въведе ново улеснение за българските граждани. От публикуваното съобщение на сайта на МВнР става ясно, че консулската служба е въвела ПОС терминално устройство на приемните гишета, където гражданите ще могат да Последни

Кралска тъкачна фабрика
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Германия спасява испанската Кралска тъкачна фабрика (видео)

29/10/2016 WORLD BG

Преди година испанската Кралска тъкачна фабрика беше обречена на фалит заради дълг от над 6 милиона евро, съобщава „Антена 3″.“Изживяхме много трудно време, имаше периоди от по 9 месеца без да получаваме заплати“, казва служител. Последни

No Picture
НАЧАЛО

FIAT започва да продава автомобили чрез интернет платформата Amazon

24/11/2016 WORLD BG

От автомобилния гигант Fiat Chrysler (FCA) съобщиха, че е подписано търговско споразумение за продажбата на някои модели на марката Fiat чрез платформата за електронна търговия на САЩ Amazon. „С Amazon отваряме прозорец към нов хоризонт, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар