Екстремни жеги обхванаха Испания

Екстремни жеги обхванаха Испания от сряда. Горещата и суха въздушна маса, дошла от Северна Африка повиши температурите в по- голямата част на страната с до 16ºС над средното ниво и на някой места надминаха 40ºC.

Очаква се пикът на тези необичайно високи за това време на годината температури да бъде днес. Има вероятност жегата да достигне рекордни за 21 век стойности през деня, а през нощта температурите да надхвърлят 20ºC. Например вчера в Андухар (провинция Хаен) бяха регистрирани 42,3ºC през деня и 25,9ºCºC през нощта.

За днес жълт код за високи температури е въведен в 11 от 17-те автономни области: Андалусия, Арагон, Кастия и Леон, Кастия ла Манча, Каталуния, Екстремадура, Галисия, Мадрид, Страната на баските, Ла Риоха и Навара. Облачността ще се запази, тъй като горещата вълна носи със себе си и прахови частици от пустинята.

Утре в западната част на страната ще навлезе ниско атмосферен фронт и температурите ще се понижат между 8ºC и 10ºC, но на изток- по средиземноморското крайбрежие и Балеарските острови се очаква жегата да достигне своя пик. В понеделник и вторник вълната с ниско атмосферно налягане ще обхваща все повече части от страната. В сряда от запад на изток температурите ще започнат отново да се покачват и на места ще надхвърлят 35ºC.

От испанската Държавна метеорологична агенция съобщават, че вече лятото в Испания идва с 1 месец по- рано отколкото през 80- те години на миналия век заради промяната на климата.

Най- горещият град в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Leave a Reply