ЕС смята да въведе визи за англичаните след BREXIT

ЕС смята да въведе визи за англичаните след BREXIT, а тези от тях, които вече живеят на територията на общността да имат право на престой само в страната, в която пребивават в момента на напускането на Великобритания.

Агенция „Ройтерс” съобщава, че британският министър за BREXIT Дейвид Дейвис е изпратил писмо до комисия от Горната камара на Британския парламент, в което информира, че ЕС предлага само ограничени права за пребиваване на британците.

„Те предлагат само гаранции за право на пребиваване в страната членка, в която е пребивавал британският гражданин в момента на излизането ни от ЕС. Не му се гарантира никакво право за движение в ЕС, например за работа или следване в съседна страна членка“, съобщава Дейвис.

Европейската комисия е предложила на Европейския парламент да се създаде специална виза за всички посетители на блока, наречена ETIAS. Тя ще върви със строги изисквания спрямо държавите, които не са членки на ЕС и Шенген, и за издаването ѝ ще изисква лична информация и здравни данни. Документът ще струва пет евро и ще има за цел да се бори с тероризма и незаконната миграция.

ETIAS ще бъде задължителна при пътуването и без нея граничарите ще отказват всякакъв вид достъп (въздушен, морски или сухопътен) до ЕС. Авиолиниите и другите видове транспортни фирми ще бъдат задължени да изискват ETIAS при качване на борда.

Страните от „Шенген” въвеждат визи за гражданите на останалите държави

Be the first to comment

Leave a Reply