Промените в закона за наемите в Испания

От днес влизат в сила промените в закона за наемите в Испания, приети от Министерския съвет на 14 декември 2018 г. Според статистическите данни 22,9% от домакинствата в страната (които са общо на брой 18,5 млн.) живеят под наем.

Ето какво гласят някои от влезлите днес промени:

  • Увеличава се минималната продължителност на договорите за наем- от 3 год. на 5 год., ако наемодателят е физическо лице. Ако наемодателят е юридическо лице (фирми, дружества, инвестиционни фондове и др.), минималната продължителност на сключения договор не може да бъде по-малко от 7 години.
  • Наемодателят не може да изисква от наемателя депозит при сключването на договора, който надвишава двумесечния наем.
  • Стойността на месечния наем може да се променя единствено в края на всяка година от подписването на договора и съгласно договорените условия, изложени в документа.
  • Годишният данък за недвижими имоти, както и другите местни данъци или такси на имота ще се заплащат от наемателя, ако наемодателят е физическо лице. . Ако наемодателят е юридическо лице (фирми, дружества, инвестиционни фондове и др.), тези разходи са за негова сметка.
  • Собственикът на отдавания имот под наем не може да прекрати едностранно договора преди края на законния срок, освен ако това не е изрично упоменато в договора между двете страни.
  • Осигурява се по-голяма защита на семействата в неравностойно положение, които живеят под наем.

Промените на закона влизат днес и не се отнасят за подписаните до момента договори за наем на имоти.

Още по темата:

Държавни и автономни помощи за наем на жилище в Испания

Деклариране на договора за наем пред данъчните власти в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

1 Comment

  1. Zdraveite,mnogo polezna informazia.Moly utochnete koi zakon,nomer data newto poveche za da mozem da se obosnovem na newto po tochno. Blagodary

Вашият коментар