Заплаха за умишлено поставена отрова в бебешките храни в страните от ЕС

Заплаха за умишлено поставена отрова в бебешките храни в цяла Европа. На 16 септември са получени писма с такова предупреждение в полицията и държавния орган за защита на потребителите в германския град Бадедн- Вюртемберг. Същото писмо е получено и в централите на веригите магазини за хранителни и бебешки стоки: „Алди“, „Росман“, „Лидл“, „Де Ем”, „Мюлер“, „Едека“, „Норма“ и „Реве“, чиято търговска мрежа се простира и в повечето европейски държави.

В съобщението се казва, че отровата вече е в храната, която вече се намира в различни складове, както и в конкретен магазин във Фридрихсхафен. За момента са отровени поне 20 бебешки храни. Авторът на заплахата е поискал 10 млн. евро, за да спре. Той заплашва, че ако не получи парите ще продължи да поставя отрова в различни продукти.

Германската полицията е реагирала незабавно и е иззела всички бурканчета с бебешка храна от посочения магазин и в пет от тях е открила силна смъртоносна отрова.

Специалистите коментират, че авторът на писмото има съставен план и се предполага, че той вече е вкарал в мрежата отровена храна, но тя все още не е достигнала в магазините.

Полицията в Баден – Вюртемберг разполага с видеозапис на мъж, който слага бурканчета по рафтовете в магазина във Фридрихсхафен. Става дума за мъж на около 50 години, с очила, сложени вероятно като маскировка, сива шапка и черни обувки с бяла подметка. Той е слаб и по-скоро нисък. Полицията смята, че се държи силно подозрително и е твърде вероятно да е извършителят или поне негов съучастник.

Полицията предупреждава всички клиенти да внимават при покупката на стоки за деца. Фабричните бурканчета с детски пюрета са затворени херметически, заради което капачката е леко вдлъбната и при отваряне издава звук. Манипулираните опаковки вероятно няма да отговарят на тези критерии.

Полицията призова всеки, който има подозрителни бурканчета у дома или попадне на такива в магазина, да се обърне незабавно към служителите му, както и на полицията.

Властите подхождат с изключителна сериозност към случая, но апелират за спокойствие и повишено внимание. 220 полицаи са по следите на неизвестния изнудвач.

/БНТ

Създадoха детски матрак, който променя цвета си, ако детето има температура

Заплаха за поставена бомба в български самолет със 180 пътника на борда

Be the first to comment

Вашият коментар