Задължителна застраховка и за автомобилите в ЕС, които не са в движение

Задължителна застраховка и за автомобилите в ЕС, които не са в движение, съобщава Antena 3. Решението Съда на ЕС в Люксембург стана известно вчера и е в резултат от заведено от португалска гражданка дело, заради предявени парични претенции от страна на застрахователна компания, с която ищцата никога не е сключвала застраховка „Гражданска отговорност”.

Поради здравословни причини, които не позволявали на португалката да използвала автомобила си, той бил паркиран от години в задния двор на къщата. Автомобилът нямал сключена задължителната застраховка, но и не бил отписан от регистрите. Един ден синът на ищцата, заедно с двама приятели, взели колата на жената без нейно знание и разрешение, и предизвикали пътен инцидент, в който загинали и тримата.

Въпреки че автомобилът нямал сключена „Гражданска отговорност“, застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, като след това си ги поискал обратно от собственичката на превозното средство. Според нея, тъй като тя не е сключвала застраховка „Гражданска отговорност“ за съответната година, тя смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви и следователно не трябва да плаща исканата сума. След много обжалвания това дело стига до Върховния съд на Португалия, който прави запитване до Европейския съд в Люксембург.

Според вчерашното решение на Европейския съд всяко моторно превозно средство, което има регистрационни номера, задължително трябва да има и застраховка „Гражданска отговорност”, независимо, че автомобилът не се използва и е паркиран на място извън пътната мрежа.

Вчерашното решение на Съда на ЕС в Люксембург автоматично става задължително за всички съдилища на територията на Съюза и те трябва да го прилагат при разглеждането на подобни дела.

Валидност на автомобилната застраховка в ЕС

Испанската полиция задържа български автомобил с фалшиви документи

Защо децата трябва да пътуват без яке в автомобила

От кога децата могат да седят на предната седалка в автомобила?

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply