Здравеопазването в различните области на Испания

здравеопазването в Испания

Здравеопазването в различните области на Испания е различно, въпреки че страната е на 3-то място в света. Причината е, че то се контролира от Националната здравна система, но се управлява от правителствата на автономните области. От Федерацията на асоциациите за защита на държавното здравеопазване са направили класация, за да покажат, че има още какво да се направи за подобряване на този вид услуги.

Най- добрите здравни услуги се предлагат в областите: Навара, Страната на баските, Арагон и Астуриас. Според класацията на последните места се нареждат областите Каталуния, Андалусия, Мурсия и Канарските острови.

Веднага след първите 4 се нареждат областите: Кастия и Леон, Кастия ла Манча, Ла Риоха и Екстремадура. Следват ги автономиите, при които има още какво да се желае по отношение на предлаганите здравни услуги: Балеарските острови, Галисия, Кантабрия, Мадрид и област Валенсия.

Класацията за здравеопазването в различните области на Испания е направена въз основа на следните критерии: размер на средствата, отпускани от автономното правителство за здравеопазване на глава от населението; брой на болнични легла на всеки 1000 човека; брой на здравните служители; размер на средствата, отпускани от автономното правителство за лекарства; оценка на гражданите и големината на списъците с чакащи пациенти.

В сравнение с класацията от миналата година областите Астуриас и Валенсия са се качили с по 3 места нагоре, а областите Навара, Балеарски острови и Каталуния- с по 1 място. Мадрид и Андалусия са слезли с по 3 места, Ла Риоха и Мурсия- с по 2, а Кастия и Леон, Екстремадура и Страната на баските- с по 1 място.

Здравеопазването в Испания

Испанското здравеопазване отново на 3 място в света, българското- на 56

Най-добрият семеен лекар в света е испанка

През 2040 г. Испания ще стане първа в света по продължителност на живота

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply