Зехтинът-съкровището на Средиземноморието

най- добрите марки зехтин

Зехтинът е растително масло, извличано от плодовете на маслиновите дървета. Той е много характерен за средиземноморската диета и особено за Испания, която е на първо място в света по количество и качество на произведения зехтин и на второ място в света по продължителност на човешкия живот.

Другите двама световни лидери по производство на качествен зехтин са Гърция и Италия.

Доказано е, че зехтинът е най-хранителното и здравословно олио, което го е превърнало в много търсен лукс в много страни.

Видове зехтин:
Видовете зехтин са диференцирани в зависимост от състава, хранителни свойства и процесите, на които е бил подложен.

   1.  „Virgen extra” или „Extra virgin”
    той се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича от маслините. Неговата киселинност е ниска между 0,8% и 1%
   2. „Virgen” или „Virgin“ е зехтинът, получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид отстъпва на първия само по вкусови качества и по-висока киселинност (до 2%).
   3. Т. нар зехтин „лампанте“ (исп. ез.: lampante- от lámpara-лампа-защото в миналото се е използвал за горенето на лампи). С киселинност над 2%, което го прави негоден за консумация без да премине процеса на рафиниране.
   4. Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества, представлява смесица от рефиниран зехтин със зехтин върджин или екстра върджин зехтин.
   5. Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.
   6. Refinado или рефиниран зехтин, т. нар. лампанте, който е преминал през процеса на пречистване чрез дестилация при висока температура и химически продукти, които спомагат за намаляването на киселинността и отнемането на лошата миризма и вкус. Прави се от ниско качествени маслини и за това е необходимо да се подложи на допълнителни химически процеси (рафиниране).

Освен вкусовите си качества, зехтинът притежава и много други. Той е изключително здравословен и идеален заместител на всички други олиа и мазнини. Полезен е както за стомашно-чревният тракт, така и за сърцето и кожата. Съдържа витамин Е, олеинова (маслена) киселина, полифеноли и антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките, костите и кожата, допринася за регулирането на холестерола, като предпазва от сърдечен удар, предотвратява появата на стомашна язва, спомага за растежа на децата, и регулира секрецията на жлъчката. Освен това предотвратява рака. Зехтинът е основна съставка на много козметични продукти, поради способността си да хидратира, омекотява и заздравява кожата, без да я дразни и без да са нужни силни химикали, които могат да доведат до множество алергични реакции.

Не купувайте зехтин в пластмасови опаковки. Зехтинът трябва да е в метална или тъмна стъклена бутилка. Имайте предвид, че металната опаковка предпазва най-дълго продукта. Ако опаковката е стъклена, защо да е тъмна? Защото светлината „убива“ зехтина. Ако все пак имате зехтин в прозрачна бутилка, то го дръжте на тъмно място (шкаф). Срокът за съхраняване на зехтина в метални опаковки е 3 – 4 години, а в бутилки – 1 година. Лесно се фалшифицира. Когато истински зехтин се съхранява при ниски температури, той става по-гъст и се получава естествена утайка (която при затопляне изчезва), докато другите мазнини не променят състоянието си. Съхранява се на сухо и тъмно място, при температура около 20 °С.

Цвят на зехтина – ако имате възможност да проверите цвета на зехтина, преди да си го закупите, то трябва да знаете, че кафявият цвят е недопустим. Продуктът трябва да е със зелен или златист цвят.

Най- добрите марки зехтин в света са испански

Be the first to comment

Leave a Reply