Българите вече имат право на консулска защита във всички посолства на ЕС

регистрация на автомобил

Българите вече имат право на консулска защита във всички посолства на ЕС. От 01.05.2018 г. влязоха в сила нови правила, според които европейските посолства ще обслужват закъсали граждани на Съюза, без разлика на тяхната националност и паспорт.

Според новата Директива за консулското обслужване всички европейски граждани ще могат да се обръщат към посолствата и консулствата на всяка друга държава от ЕС, в трети страни, в които тяхното правителство няма представителство.

Ето кога може да се използва европейската консулска защита:

  • В случай на смърт
  • В случай на тежък инцидент
  • При заболяване
  • При арест или задържане
  • При нужда от спешно репатриране
  • За издаване на пасаван при загуба или кражба на паспорт.

За да бъдат обслужени европейските граждани, те трябва да се идентифицират с паспорт или с лична карта. Ако тези документи са загубени или откраднати, то всякакви други документи за самоличност, като шофьорска книжка например, ще бъдат уважавани.

Ако български гражданин се обърне за помощ към чуждото посолство, то ще изпрати запитване до Външно министерство в София дали търсещите помощ наистина са български граждани. По същия начин българските дипломати трябва да съдействат на граждани от останалите 27 членки на места, където правителствата им не са представени.

Всяка указана помощ ще се заплаща от търсещите съдействие. Ако те не са в състояние да го направят на място, ще трябва подпишат документ, с който се задължават да погасят задължението си, когато се приберат у дома.

Към момента България има 81 посолства и 15 консулства по света. От тях 55 посолства и 11 консулства са извън Европейския съюз. Извън ЕС има само четири държави, в които всички 28 еврочленки имат собствени посолства: САЩ, Русия, Китай и Индия и в тях новите правила няма да действат.

С български задграничен паспорт се пътува без визи в 156 страни

Класация на държавите според мощта на задграничните им паспорти

Be the first to comment

Leave a Reply