Испания върна 11 от ограниченията заради COVID-19

област Валенсия

Испания върна 11 от ограниченията заради скока на заразените с коронавирус в страната, заяви днес на пресконференцията, проведена веднага след извънредния съвет с лидерите на автономните области, министърът на здравеопазването Салвадор Ия. Освен тях правителството отправи и три препоръки към автономните власти.

С цел да се ограничи разпространението на COVID-19 от днес, 14 август 2020 г. в сила влизат следните ограничения и забрани, които пряко засягат гражданите:

  • Затварят се нощните барове и дискотеките
  • Забранява се тютюнопушенето (включително електронните цигари) по улиците, на терасите на заведенията и всички публични места, където не може да се спазва социалната дистанция за сигурност от 2 м.
  • Дневните барове и ресторантите могат да работят най- късно до 01:00 ч., като след 00:00 часа нямат право да приемат нови клиенти.
  • Между масите в заведенията задължително трябва да има разстояние поне от 1,5 м.
  • Забранява се на една маса да седят повече от 10 човека.
  • Абсолютно се забраняват нощните, улични събирания, на които младите хора пият алкохол (botellon)
  • Ограничават се посещенията в домовете за стари хора: може да се допуска само 1 посетител на всеки обитател на дома в рамките на 1 час дневно.

Общо заразените в 47- милионна Испания наближават 342 813 души, а жертвите на коронасируса са над 28 500, според данните на Министерството на здравеопазването. За разлика от началот на епидемията в момента смъртните случаи са много малко (62 за вчера), тъй като сега се заразяват предимно млади хора, които нямат паталогични заболявания.

Почти 3 000 са новите заразени с коронавирус в Испания за последните 24 часа

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply