Испания е отново на първо място в света по екологични плажове

Испания е отново на първо място в света по брой на екологични плажове, където се полагат специални усилия за опазването на околната среда и безопасността на летуващите. През идващият летен сезон по крайбрежието на страната ще се развяват общо 729 сини флага, с 16 повече в сравнение с 2021 г.

Тази година в Испания сини флагове ще се веят на 621 плажа- рекорд за пореден път (пълния списък можете да видите ТУК). На второ място е Гърция, а на трето- Турция. По брой на яхтени пристанища Испания е на трето място в света след Нидерландия и Франция.

Най-много от сини флагове ще се развяват в област Валенсия- 139 плажа са удостоени с тази чест ( 2 повече от 2021 г.). На второ място е Андалусия- с 145, а на трето място е Галисия- с 123.

В сравнение 31 плажа в Испания са загубили своя Син флаг: вс Каталуния- 8, Канарските острови- 7, Галисия- 4, Валенсия, Балеарските острови и Андалусия по 3, Страната на баските- 2 и Мурсия- 1.

Награждаването на плаж със Син флаг се базира на изпълнението на 32 критерия като: екологично образование и информация, качество на водата, екологосъобразно управление, безопасност и услуги, и др. Призванието Син флаг се присъжда само за един сезон.

Сините флагове в целия свят се присъждат от Фондацията за екологично образование (на английски: Foundation for Environmental Education – FEE). Това е неправителствена организация, в която членуват националните организации от 49 държави от Европа, Америка, Африка, Океания и Карибите.

В Испания ще мерят с дрон телесната температура на хората по плажовете
Забраняват тютюнопушенето на всички плажове в Барселона

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Leave a Reply