Испания е страната, която най-трудно ще реши кое часово време да избере

лятно часово време

Испания е страната, която най-трудно ще реши кое часово време да избере. В края на месец август испанското правителство също потвърди това и заяви, че приема решението на ЕК, но за целта ще създаде специална комисия, която да проучи въпроса и да вземе правилното решение.

По принцип Испания от 77 години има проблем с времето. Тъй като географски голяма част от територията на страната е в една и съща часова зона като Португалия и Великобритания, то правилното ѝ часово време е Средното гринуичко време (GMT). През 1941 г., обаче, генерал Франсиско Франко, в знак на солидарност с Адолф Хитлер, направил един доста странен жест на приятелство – времево присъединил Испания към Третия райх и часовниците в иберийската страна са били преместени от Западноевропейския часови пояс към Централноевропейския часови пояс (Немската времева зона) или с един час напред.

След края на Първата световна война, Испания не се връща към Гринуичкото време (GMT) – часовата зона, към която принадлежи, а продължава да живее в неправилната часова зона, т.е. с един час назад. И така е до ден днешен, с изключение на Канарските острови.

Сега проблемът е, че ако правителството реши да остане лятното часово време, то през зимата в Галисия няма да се зазорява до 9:30 и даже до 10:00 часа през най-късите дни на декември. Ако остане пък зимното часово време, то през лятото по брега на Средиземно море и на Балеарските острови ще се свечерява с един час по-рано, което няма да е благоприятно за туризма.

До края на месец март 2019 г. испанското правителство трябва да вземе много трудно и в същото време много важно решение, тъй като от ЕК са категорични, че въпросът трябва да се реши до пролетта и всяка държава ще трябва да определи кое от времената приема– зимно или лятно. Веднъж решила, обаче, страната няма да може да си променя мнението.

Автор: Мария Стоянова

Край със смяната на часовото време

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply