Испания започва подготовка за въвеждане на интелигентна граница

интелигентна граница

Испания започва подготовка за въвеждане на интелигентна граница. Това е мощна информационна технология, с която Испания се присъединява към проекта на Европейската комисия, одобрен през 2017 г. за подобряване на контрола по външните граници на Европейския съюз, както и Швейцария, Норвегия и Исландия.

Модерната технология ще регистрира пътуващите граждани от трети страни. С нея ще се фиксира както датата на влизане и разрешената продължителност на престоя, така и автоматично ще сигнализира за датата на изтичането ѝ.

В базата данни ще се съхраняват личната информация за пътника и биометричните му данни (снимка на лицето и четири пръстови отпечатъка) в продължение между три и пет години.

Новата система ще бъде свързана към общата система вход/изход на Европейския съюз. Чрез нея останалите страни ще разполагат с данните на всички граждани на трети страни, влизащи през испанските граници. На същия принцип испанската Национална полиция и Гражданската гвардия ще имат достъп към граничната информация на другите държави.

Новата интелигентна граница ще бъде завършена до две години и ще струва на Министерството на вътрешните работи 4,1 млн. евро.

Пътуване в ЕС на деца, ненавършили 18 години

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply