Испания обмисля да въведе нова глоба за шофьорите

Испанската Главна дирекция за пътищата смята да въведе нова глоба за шофьорите с надеждата да се намалят жертвите от катастрофи по пътищата на страната. За целта е възложено на специалнo сформирана работна група да проучи възможностите за въвеждане на санкции и за водача на превозното средство, ако пътуващите с него не спазват едно от изискванията на закона за движение, т.е. ако някой от пътуващите не е сложил предпазния си колан. В момента при установяване на такова нарушение се санкционира само виновният, но не и шофьора.

Инициативата се базира на последните изнесени данни за ситуацията по пътищата, които показват, че 23% от загиналите при автомобилни катастрофи са лица над 12 годишна възраст и са пътували без поставен предпазен колан. Главната дирекция за пътищата иска също така да се проучи дали трябва да се санкционира водача за всички нарушения, извършени от пътуващите.

Отворен е и широк обществен дебат по няколко други въпроса:

  • дали да се забрани продажбата на детектори за радарите
  • дали да се забранят мобилните апликации, в които потребителите информират за местоположението на полицейските контроли
  • дали да се запази правото за превишаване на допустимата скорост с 20 км/час при изпреварване по конвенционалните пътища.

Испания събира по 390 000 евро на ден от глоби

Странни, но типични глоби за шофьорите в Испания

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

Be the first to comment

Вашият коментар