Испания: очаква се сметките за ток да се увеличат средно с 26€ заради карантината

тока по различни тарифи

Очаква се сметките за ток да се увеличат средно с 26€ през месец март 2020 г. заради карантината, пише вестник La Vanguardia, цитирайки данни на Selectra. Това е средната сума, с която ще скочи фактурата за електроенергия на 4- членно семейство. За 2- членните семейства се очаква да бъде средно с 15,60€ повече. Увеличението се дължи на това, че правим неща, за които преди не сме имали толкова време, напр: готвим, перем и пускаме миялната машина по- често, телевизорите и осветлението в къщи са включени по- дълго, седим на компютъра повече време, а някои даже и работят от вкъщи и т.н.

За 4- членно семейство, което има договорена мощност от 4,6 Kw и средна годишна консумация от 3 500 kWh месечната фактура за електричество е около 54€. В следствие на увеличеното потребление заради престоя в къщи се очаква сумата да се увеличи до около 80€. При 2- членните семейства, с по- ниска договорена мощност от 3,5 Kw и средна годишна консумация от 3 000 kWh месечната фактура за електричество е около 44€. В следствие на увеличеното потребление заради престоя в къщи се очаква сумата да се увеличи до около 60€.

Имайки предвид това увеличение на сметките за ток правителството и енергийните компании приеха мерки, с които да подпомогнат най- уязвимите семейства през този кризисен период:

  • няма да се прекъсва снабдяването с електричество и природен газ
  • цената на бутилка бутан е замразена

Освен това потребителите на големите енергийни компании: Endesa, Natugy, EDP Spain и Viego могат да намалят договорената мощност докато трае извънредното положение.

Цената на тока в Испания падна до исторически ниски нива

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар