Испания подготвя план за действие в случай на заразени с коронавирус

коронавирус

Испания подготвя план за действие в случай на заразени с т.нар. коронавирус тип 2019-nCoV, чието огнище на зараза е пазар в китайския град Ухан, провинция Хубей, където са продавали риба и морски дарове, както и месо от диви животни.

До момента заразените са над 400 човека в целия свят, а починалите в Китай са вече 17. Засега е много нисък риска коронавирус да влезе в Испания, но вече е започнала подготовката на план за действие в случай на обрат, се съобщава в комюнике на Центъра за координация на здравните сигнали и извънредните ситуации (Ccaes) към Министерството на здравеопазването.

Властите в Китай са съобщили, че по- голяма част от заразените са били инфектирани от морска храна и животни, които са купени от пазара в Ухан. Регистрирани са случаи и на заразени, които не са имали контакт с животни или храна от въпросния пазар, което може би означава, че вирусът се предава и от човек на човек. Затова от 02:00 часа GMT днес 11- милионният Ухан е под карантина: затворени са летището и гарата и е забранено на гражданите да напускат града.

Симптомите на заразата с коронавирус са подобни на грип: висока температура, кашлица и затруднено дишане. При зараза се засягат главно дихателните пътища и водят до възпаление на белите дробове, което може да доведе и до смърт от задушаване.

Испания: заболелите от грип се увеличават

Кога трябва да пием парацетамол, кога ибупрофен и кога аспирин?

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар