Испания разрешава пътуване с изтекли български лични документи

Испания признава изтеклите български лични документи. На 17 декември от испанското Министерство на външните работи са уведомили нашите власти, че българските граждани ще могат да преминават през всички граници на Испания с изтекли лични документи когато искат да се приберат в родината си.

Мярката е валидна за всички лични документи, които изтичат в периода 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. Досега се признаваха изтекли документи в периода 13 март 2020 г.- 31 октомври 2020 г.

Въпреки решението на Испания предупреждаваме, че:

  • ако планирате пътуване със самолет авиокомпанията не е задължена да допусне на борда на самолета пътник с изтекли лични документи;
  • ако планирате пътуване до България с наземен транспорт, трябва много внимателно да проучите дали държавите, през които ще преминете също признават изтеклите лични документи.

Например през Сърбия не може да се пътува с изтекли български лични документи. Сръбските граничните власти връщат всички граждани в Хърватия и те са принудени да ходят до посолството ни в Загреб, за да си вадят пасаван.

Удължават срока на изтичащите български лични документи

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply