Испания харчи най-малко за здравеопазване в ЕС, а има най-здраво население

здравеопазването в Испания

Испания харчи най-малко за здравеопазване в ЕС, а има най-здраво население, става ясно от доклад на Европейската комисия. Страната е на опашката на Европа по разходи за обществено здравеопазване, но пък гражданите ѝ са най- здравите: имат най- дългата продължителност на живота, най- малко смъртни случаи по причини, които могат да бъдат предотвратени и най- висока преживяемост на болните от рак.

Това означава, че испанската Национална здравна система е много ефективна,

заявява Кристиан Ерера, анализатор от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която си сътрудничи с Европейската комисия за подготовката на Доклада за здравеопазването в Испания, представен на 28 ноември 2019 г. в Брюксел.

По повечето здравни показатели Испания е много над средните за Европа. В същото време отделя само 8,9% от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване, колкото Чехия или Словения при средно 9,8% в ЕС. На глава от населението в Испания разходите са 2 371€ при средно 2 884€ в ЕС.

Причините, които оправдават ефективността на испанското обществено здравеопазване, въпреки по- ниските разходи са:

  • политиките за превенция на много рискови фактори
  • ефективна първична помощ, след която не е необходимо ходенето на пациента до болницата
  • инициативи, които намаляват операциите в болничните заведения, т. е. прехвърляне на елементарни хирургически интервенции в амбулаторна обстановка.

Освен това важен фактор за ефективността на здравната система в Испания са и въведените закони срещу тютюнопушенето; високите данъци върху цигарите и алкохола; графикът за ваксиниране; Държавната стратегията за хранене, физическа активност и предотвратяване на затлъстяването (NAOS); Споразумението с хранителната индустрия за намаляване на съдържанието на захар в хранителните продукти.

Здравеопазването в Испания

Здравеопазването в различните области на Испания

Ваксинирането на децата в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply