Испанската полиция започва масови проверки на по- старите коли

глобата в Испания

Испанската полиция започва масови проверки на по- старите коли. Причината е, че през 2018 г. на всеки шест автомoбила един е бил върнат поне веднъж от годишния технически преглед поради неизрядности.

Според последните изнесени данни от Генералната дирекция за движение по пътищата (DGT) смъртните случаи, настъпили при инциденти с автомобили, чиято възраст е над 10- 15 години са два пъти повече в сравнение с тези- на по- малко от 5 години. Това налага периодично да се следи за правилната поддръжка на всички елементи за сигурност, за да се намали броя на катастрофите.

Ето какво ще се проверява:

Гумите на автомобила- ще се мерят дълбочината на грайфера, който е препоръчително да е 3 мм. По закон не трябва бъде по- малка от 1,6 мм.

Светлини и сигнализация- с течение на времето осветителните крушки в автомобила намаляват интензивността си и е желателно да се сменят на всеки 40 000 км. или две години.

Регистрационният номер на автомобила- шофьорите са длъжни да следят за появата на дефекти, които да пречат на правилното прочитане на символите. За неизпълнение глобата е 200 евро, а за манипулиране на табелата- 6000 евро и отнемане на 6 точки.

Предно стъкло- трябва винаги да бъде здраво, защото то поема най- сериозната част от съпротивлението при движение на автомобила и от него зависи правилното функциониране на air-bag при инцидент.

Разрешението за движение на превозното средство ( Permiso de circulación del vehículo), съдържащо техническите данни на колата и нехния собственик.

Карта за годишния техническия преглед (Tarjeta da la ITV) и правилно залепената лепенка за успешното му минаване.

Странни, но типични глоби за шофьорите в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар