Испанска диетоложка препоръчва да се консумира българска чушка

български чушки

Испанска диетоложка препоръчва да се консумира българска чушка. Това са чушките- камби, които се продават в три цвята: зелен, червен и жълт. Наричат ги български чушки (поне в Испания така ги наричат), но родината им не е България, а Америка. За първи път са забелязани през XV век в Централна Америка, а като земеделска култура са признати чак през XIX век.

Те са изключително полезни за здравето, твърдят лекарите. Испанската диетоложка Стефания Еспарза изброява основните полезни свойства на този зеленчук и разказа какво се случва с тялото ни ако се консумира всеки ден.

Българските червени чушки съдържат голямо количество витамини (А, С, В9, В6, К, Е). Нискокалорични са и са богати на фибри.

„Съдържат важни каротиноиди като капсантин, виолаксантин, лутеин, кверцетин и лутеолин. Тези съединения са антиоксиданти, които насърчават здравословното зрение и предотвратяват сърдечно- съдови заболявания и рак.“

Все още има дебат относно кой цвят чушки е по- здравословен, Според диетоложката Стефания Еспарза всички са добри и могат да се ядат от всеки. Само хората, които страдат от колит, симптом на раздразнените черва, гастрит бъбречни заболявания и някои алергии трябва да избягват да ги консумират в суров вид. В противен случай няма противопоказания, а ежедневното присъствие на чушките в менюто ще бъде само от полза.

Ето 5- те неща, които се случват в организма ако се консумират български чушки всеки ден:

  • Те помагат за образуването на червени кръвни телца
  • Укрепват имунната система
  • Спомага за съсирването на кръвта
  • Спомагат за заздравяване на костите
  • Осигуряват на организма фолиева кисилина, която е много важна по време на бременност.

Хапването на паея и картофен омлет активира хормона на щастието

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply