Испанските морски граници се охраняват с най-модерното обурудване на континента (видео)

Охраняването на испанските морски граници се ръководи от Координационния център за охраняване на южната европейска граница, разположен в Мадрид. От там се наблюдават и контролират всички един (заедно или по отделно) от корабите, движещи се из Средиземно море.

От тази високотехнологична зала се наблюдават с много голяма прецизност всички обекти, колкото и малки да са. За целта се използва мрежа от фиксирани станции с подвижни камери, а плавателните съдове се наблюдават директно от сателит.

От началото на 2018 г. само от този център са проведени и ръководени над 500 гранични акции за предотвратяване на различни престъпни дейности. Протокът Гибралтар се смята за най-горещата точка.

Целта на Координационния център не е само локализиране на незаконно пътуващите плавателни съдове, а и разкриване на организираната престъпност, която се крие зад тях: трафик на хора, трафик на наркотици, трафик на оръжие и т.н.

Заради специфичната си дейност, за Координационния център няма разпространена много информация, но предлагаме видео, заснето от вестник La Vanguardia:

Двама българи са задържани на борда на кораб в Испания с 18 тона хашиш

Испанската полиция арестува петима българи за трафик на хероин

Be the first to comment

Leave a Reply