Испанският град Гандия иска да се побратими с Плевен

През месец май 2017 г. кметството на испанския град Гандия е изпратило официално писмо до Община Плевен, с което предлага установяването на партньорски взаимоотношения между двата града. Този акт е въз основа на решение на Общинския съвет от 2011 г.

На 15 май тази година съветникът по международни отношения в общината на Гандия Лидувина Хил е гостувала на Плевен за празника на града. По време на проведените разговори между представителите на двете администрации е бил поставен въпроса за подписване на договор за установяване на партньорски отношения. Въз основа на това е бил подписан Протокол за намерения за установяване на партньорски отношения от кметовете на двете страни.

На 26 септември 2018 г Общинския съвет на Плевен окончателно ще реши дали това партньорство ще стане факт.

В 80 000-ния град Гандия живеят около 5000 българи, като почти половината от тях са родом от област Плевен.

Това няма да е първото подобно побратимяване. През 2007 година кметството на селото Енгера (близо до град Гандия, на 70 км. от столицата Валенсия) е установило партньорски взаимоотношения с общината на град Хасково.

Отношенията са толкова дружелюбни, че тогавашния испански кмет Сантиаго Аревало Йасер е сричал „Аз съм българче“ и „Облаче ле бяло“. И всичко това заради многочислената колония от български имигранти в селото.

Там живеят над 1000 българи, повечето от Хасково и представляват 20% от местното население, което е около 5000 души, сочи официалната статистика.

Какво видя испанският вестник „El País” в България

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply