Испанска фирма покорява света с известния испански картофен омлет или tortilla de patatas

испански картофен омлет или tortilla de patatas

Испански картофен омлет или tortilla de patatas e един от символите на испанската кухня, въпреки че неговият произход не е много ясен. Не се знае дали картофения омлет се родил по време на първите карлистки войни или идва от пограничния град Вилануева де ла Серена, както твърди проучване, проведено от Центъра за хуманитарни и социални науки CSIC.

След като се провалят с фирма за зеленчуци, братята Фуентетаха направили проучване в търсене на пазарна ниша, която ще им позволи да се възползват от машините и съоръженията, с които са разполагали в село Мудриян, област Сеговия. Така, през 1990 година, те основават фирма „Fuentetaja“ за производство на известния картофен омлет или tortilla de patatas.

„Много често най-простото нещо се превръща в най-успешното“, споделя Мигел Ангел Фуентетаха, един от четирите собствениците на този семеен бизнес, който в момента произвежда повече от 12 000 тона картофен омлет годишно и го изнася в около двадесет страни по света.
„Направихме маркетингово проучване и се спряхме на картофения омлет, който е един от символите на испанската кухня.

За успешното развитие на фирмата на братята Фуентетеха помага и навлезлите нови потребителски навици в Испания, както и излизането на жените на пазара на труда, за които кухнята се превръща в спънка в забързания живот. Увеличава се консумацията на полуготови и замразени продукти в Испания- тенденция, дошла от САЩ и Великобритания, които са държави с много по-малко кулинарна традиция.

Фуентетаха разказва, че първите им клиенти са били заведения за обществено хранене, барове, ресторанти, хотели и магазини. Но само след три години картофения омлет вече е бил в големите дистрибутори на храни като El Corte Ingles в хипермаркетите Pryca и Continente (които през 2000 г. се сливат в сегашния Carrefour) и Alcampo. Скоро този омлет се превръща в незаменим за фирмите за обществено хранене.

Заради нарасналото търсене фирмата разполага с три производствени цехове, в които работят 250 работника.

За износът на продукция допринася и засиленото потребление на полуготови храни в Европа. Почти паралелно със скока на компанията в големите търговски вериги на Испания, тя е направила и първите си стъпки в износа, за да стигне до сегашното положение- да има официални дистрибутори във Франция, Португалия, Великобритания и дори САЩ.

В момента фирмата изнася за чужбина 30% от общото производство. Приходите са в размер на 42 милиона евро и се очаква износът да достигне 70% през следващите години. Мексико, Канада, Дания, Германия, Белгия, Русия, Холандия, Италия и Полша са само част от страните- фенове на испанския картофен омлет.

Със или без лук, спанак, шунка или зеленчуци, омлета се прави от пресни местни продукти. 80% от 10-те милиона килограма картофи са произведени в районите на Сеговия, Валядолид, Авила или съседна Португалия.

„Европа е един много голям пазар и испанските продукти са известни и търсени „, казва Фуентетаха и добавя, че все още има много възможности за нови продукти. И въз основа на тази констатация се ражда идеята да започне производството на паеля, друг испански класически продукт с много международното търсене.

Въпреки че картофения омлет е все още основния бизнес на фирмата, четири години по- късно тя купува завода за паеля в град Парла, Мадрид, където вече се произвеждат и други готвени ястия, като салати (раци, руски, американски), гарнитури, ястия с ориз и ястия с макаронени изделия.

Юнеско обяви фестивалът във Валенсия „Las Fallas“ за част от Нематериалното наследство на човечеството

Испания е на първо място в света по брой на баровете на глава от населението

Be the first to comment

Leave a Reply