Испанското Мъртво море

Природният парк Lagunas de La Mata y Torrevieja (Аликанте) е испанското Мъртво море. Всички, които са били там го оприличават с езерото, разположено между Израел и Йордания.

Паркът е природно защитена територия, разположена на 3 700 хектара площ. В него се намират две големи лагуни, в които няма живот и се различават само по цвят.

Лагуната Torrevieja е оцветена в розово. Водата ѝ е много солена и затова там е построен солник за добиване на сол.

В същото време цвета на водата на другото езеро, Laguna de La Mata е зелен.

Красивият пейзаж предразполага за разходки.


Поразителните цветове на тези лагуни се дължат на различи причини, една от които е солеността на водата. Това е перфектно място за релаксация. Освен разходките сред невероятната природа може да се посети и Центъра за интерпретация, от където всяка година, при смяната на сезоните, преминава пътя на хиляди прелетни птици всяка година.

Лагуните La Mata и Torrevieja са част от обширния басейн на Mar Major. Различните процеси през геологическите етапи на формиране на земната повърхност са предизвиквали непрекъснатото потъване на този район. В най- ниските части на района са се образували двете езера. Те са разделени от една по- висока линия, която се нарича El Chaparral. Все още не е известно дали лагуните някога са били свързани със Средиземно море.

Лагуните La Mata и Torre vieja имат площ съответно 17 кв.км. и 44 кв.км.

Червената река на Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply