Испанското правителство ще оспори закона за провеждане на референдум в Каталуния

Испанското правителство ще оспори закона за провеждане на референдум в Каталуния в Конституционния съд на страната. Това ще се наложи, ако парламента на едноименната автономна област даде зелена светлина за разглеждането му, заяви Мариано Рахой.

На 4 юли привържениците на отделянето на Каталуния от Испания са депозирали в автономния парламент законопроект за референдум. Те смятат, че ако законопроекта се приеме, то той ще притежава най-голямата юридическа сила спрямо останалите закони и нормативни актове, които ще бъдат издадени, за да му противоречат. В закона е заложено, че резултатите от референдума ще влязат в сила до 48 часа след обявяването им.

Рахой определи законопроекта за провеждането на референдум като “противоконституционен и неразумен”.

„ Правителството ще оспори законопроекта, тъй като предприетите действия са абсолютно нелегитимни и противоречат на законите и нормите. Това е нов удар по демократичната система, който противоречи на духа на Европейския съюз и на едни от основните принципи- върховенството на закона и спазването на закона”, заяви Мариано Рахой след срещата си на остров Майорка с испанския крал Фелипе VI.

По думите на Рахой е трудно да убедиш гражданите да спазват законите, ако ръководството на автономната област прави точно обратното.

Министър-председателят за пореден път заяви, че на 1 октомври в Каталуния няма да има референдум.

Испания е готова за военна намеса в Каталуния, за да попречи на провеждането на референдум за независимост

Be the first to comment

Вашият коментар