Испанско село се продава в интернет

испанско село

Малко испанско село се продава в интернет. Обявата е публикувана в интернет платформата Wallapop за продажба на вещи втора употреба и гласи:

„ Собственик продава Санта Еулалия (Colonia Santa Eulalia). Казино, мелница, 40 къщи, фабрика за брашно, дворец… и 2 750 000 кв. м. земя. Една частичка от историята на Испания. С голяма историческа стойност. Притежава сертификат за висока културна стойност BIC (Buen de interes cultural)”.

Това е в общи линии съдържанието на обявата за продажбата на селцето Colonia Santa Eulalia, което има голяма историческа и културна стойност за провинция Аликанте и автономна област Валенсия. Обявената цена е 90 млн. евро.

През 1886 г. Антонио де Падуа и Саавера, граф на Алкудия и Хесталгар и съпругата му Мария Авал Пеняс, контеса на Алзира са създали Colonia Santa Eulalia като комуна на самоиздръжка. Идеята се е родила от утопичното социалистическо движение, завладяло Европа по това време, чиято идеология е била създаването на села и по- малки градове на самоиздръжка като алтернатива на големите такива, които се смятали за увредени от Индустриалната революция.

Благодарение на минаващата наблизо железопътна линия от Мадрид до Аликанте, комуната се е радвала на известност до 1930 г. когато испанската гражданска война унищожила производството ѝ и разпръснала голяма част от жителите ѝ.

Colonia Santa Eulalia е била сцена на митичния сериал на валенсианския телевизионен канал Canal 9- “L´Alqueria Blanca”.

5 изключително странни музея в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply