Испания: Страстната седмица или Semana Santa

Страстната седмица

Как отбелязват испанците Страстната седмица? Тази година за това ще разкажем, защото няма да може да се види, а страната е световно известна със своите католическите процесии в дните преди Великден или Паскуа.

Процесиите датират от XVI век когато на Триденския събор Католическата църква решава ежегодно да пресъздава и по достъпен начин да разказва на миряните историята за Исус Христос. Централно място в тези шествия заемат изображения от сцени от последните дни на Спасителя. Вярващи от различи братства (33 конгрегации с около 30 000 последователи), изобразяващи назаряните, изнасят на раменете си платформи от църквите и ги разнасят сред хората. Върху тях са положени статуи на Исус Христос, Дева Мария или други библейски герои. Понякога теглото им достига до 5 тона и за носенето им са необходими около 250 човека.

Различните процесии имат различно значение, но винаги са съпроводени от духов оркестър. Те започват с влизането на Исус в Йеросалим. Най- емоционално натварени са шествията в четвъртък срещу петък, на Разпети петък и на Великден.

В четвъртък се пресъздава сцената на предателството на Юда и залавянето на Спасителя в Гетсиманската градина, а процесията в петък пресъздава пътя към Голгота. Финалните процесии сменят скръбта по разпъването на кръста с радостта от Възкресението.

Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Католическият и православният Великден да се отбелязват на една и съща дата

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply