История на испанската Коледна лотария- Lotería de Navidad

Испанската Коледна лотария е най- богатата лотария в света. В нея се раздават над 2 млрд. евро всяка година пълни държавната хазна.

Първоначално, обаче, идеята е била със събраната печалба да се купуват патрони и оръжия, с които да се победят френските войски, обсадили през 1812 година испанския град Кадис- последният редут на независимото испанско правителство в завладяната от Наполеон Испания.

Според професора по съвременна история в Университета в град Севиля:

„…в Кадис са прибягнали до лотарията, за да да се справят с разходите, свързани с войната срещу Наполеон. Идеята е на капитан Хервасио Гаска, за да се намерят ресурси за засилване на отбраната“.

Въпреки че все още не е съществувала Коледната лотария в този си вид, идеята за национална лотария не е нова. Има доказателства, че лотарии са били провеждани още през осемнадесети век.

„За първи път се е провела в Севиля през 1809 г., когато в града се е било разположило испанското правителство и се е борило срещу наполеоновия Мадрид“.

Малко след това френският император поставя на трона брат си Йосиф I. Тогава лотарията е била средство, чрез което са се набавяли провизии за войната.

През 1812 г. се провежда публичен конкурс за произвеждането на 25 000 дървени топчета „Boge“, на който са били поканени всички майстори- дърводелци от град Кадис. Конкурсът се печели от майстора на музикални инструменти Антонио Банети, чиито магазин се намирал на Плаза де лас Ниевес. Той се наел да достави надлежно пробитите и номерирани дървени топчета в периода между 15 и 20 декември.

Банети си удържал на обещанието и първият специален коледен жребий на Националната лотария се е провел в Кадис на 18 декември 1812 г. Тогава номер 03604 печели 8000 риала, като билета е струвал 40 риала. Преди това тегленето на лотарията не се е извършвало с топки и сфери, а с навити билети, които са се поставяли в една торба и са се теглили ръчно

Две години и половина след падането на обсадата на Кадис се провежда и първата Коледна лотария и тъй като войната все още не е приключила , идеята за лотарията се разпространява по целия иберийски полуостров.

През март 1814 година град Кадис е бил за последен път домакин на лотарията, защото седалището й се мести в Мадрид.

В днешно време коледната лотария се е превърнала в институция и един от символите на испанската Коледа. Тегленето започва винаги в 9:00 часа. Провежда се в мадридския кралски театър и се предава по телевизията. Топките в двете сфери са с около 100 000 номера и всяка година се теглят от учениците на училище „Сан Илдефонсо” в Мадрид. Две от децата пеят цифрите на номера, който печели голямата награда от около 1 млн. евро, която се дели между стотина души, които са си купили билети с един и същи номер.

Успех на всички, закупили билети за Коледната лотария!

Испанка ще трябва да върне 320 000 евро, спечелени от Новогодишната лотария през 2014 година

Какво не трябва да забравяме да сложим на трапезата на Бъдни вечер

За европейците най-ценно е времето, прекарано със семейството и приятелите по Коледа

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply