Какво е „ Overbooking ” и какво трябва да направим ако ни се случи?

„ Overbooking ” или отказ от страна на превозвача да качи пътник се случва, когато авиокомпанията е продала повече билети от наличните места, с които разполага самолета. Това е търговска практика, която е позволена в Европейския съюз с регламент CE Nº 261/2004.

Авиокомпаниите могат да продават повече билети от наличните места в самолета винаги когато преценят, че има вероятност някои от пътниците да не пътува/т или да отмени/ят пътуването си. И това най-често се случва през натоварените периоди на годината.

Когато продадените билети са повече авиокомпанията отказва на някои от пътниците качване на борда на самолета.

Въпреки че „ Overbooking ” е легална търговска практика в ЕС, пътниците имат своите права, които трябва да бъдат спазени от авиокомпаниите:

Когато една авиокомпания предполага, че ще се наложи да откаже качване на борда на самолета на някои пътници, тя е задължена да окаже съдействие на потърпевшите и да ги уведоми за полагащото им се обезщетение. От тази ситуация има два изхода:

  1. Ако пътуващият доброволно се откаже да пътува, авиокомпанията трябва да му върне парите за билета или да му предложи алтернативен вариант за придвижване до крайната точка, или да му предложи други бонуси (чекове или талони за пътуване, пари в кеш, място в бизнес класата на самолета и т.н.). При тази развръзка на ситуацията потърпевшият няма право на рекламация по- късно.
  2. Ако пътуващият не се откаже доброволно от пътуването, авиокомпанията трябва да му върне парите от билета или да му предложи алтернативен транспорт до крайната точка на пътуването, или финансова компенсация. При това положение потърпевшият има право да на рекламация по- късно.

Авиокомпаниите винаги търсят пътници, с които да се споразумеят и те да се откажат доброволно от пътуването само срещу компенсация.

Видове споразумения с авиокомпанията в случай на „ Overbooking ”:

  1. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък.
  2. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък, както и да осигури връщането на пътника в началната точка от пътуването му.
  3. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови цялата сума на билета, включително и непропътувания участък, а ако заради „ Overbooking ” пътуването на клиента се обезмисля, както и да осигури връщането на потърпевшия до началната точка на пътуването му по най-бързият начин.
  4. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му възможно най- бързо, използвайки, ако се налага, и други видове транспорт.
  5. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му на друга дата, която е удобна за клиента.

Осъдиха българин на 18 месеца затвор за агресивно поведение в самолет по време на полет

Какво количество цигари мога да нося в багажа си при пътуване?

Какво количество алкохол мога да нося в багажа си при пътуване?

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

66- годишен българин ще лежи в испански затвор за разпространение на фалшиви евро

29/01/2018 WORLD BG

66- годишен българин ще лежи в испански затвор за фалшифициране на евро банкноти от по 500 и 50 евро, съобщава агенция EFE. През декември миналата година Провинциалният съд в град Малага го е осъдил на Последни

10 години от влизането на България в ЕС
БЪЛГАРИЯ

Спечели ли България от членството си в ЕС?

30/03/2017 WORLD BG

Спечели ли България от членството си в ЕС? За да отговори на този въпрос Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент са наели екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии, който Последни

ЛЮБОПИТНО

Първата доставка на товар с дрон вече е факт

16/12/2016 WORLD BG

Amazon избра Кеймбридж за мястото, където да извърши първата търговска доставка с безпилотен самолет дрон. Товарът е бил един пакет с пуканки и приемател за телевизията Amazon. Причината да изберат Великобритания запробата са постигнатите споразумения Последни

Be the first to comment

Вашият коментар