Какво се променя в Испания след 1 януари 2023 г.

говорителя на правителството

В тази статия ще се опитаме да обобщим какво се променя в Испания след 1 януари 2023 г.

Очаква се вдигане на минималната работна заплата с между 4,6% и 8,2%. Преговорите между правителството, синдикатите и бизнеса ще започнат веднага след новогодишните празници. Увеличението ще се приложи със задна дата от 1 януари 2023 г.

Променя се регулаторната база за изчисляване на социалните осигуровки на самонаетите лица или autónomos: ще се изчисляват в зависимост от приходите. Очаква се да бъдат между 230€ и 500€ на месец.

Въвежда се нова удръжка от заплатите на работещите. Тя се казва Механизъм за равнопоставеност между поколенията или MEI и с нея се цели чрез балансирано разпределение между поколенията да се напълни пенсионната каса на страната. Размерът на удръжката е 0,6% от заплатата на всеки работещ. 0,5% ще удържа от работодателя, а 0,1%- работника.

Въвежда се нов данък от 0,45€ върху еднократните пластмасови опаковки за всички стоки, с който се цели да се предотврати генерирането на отпадъци на територията на страната. Това ще повиши цената на крайния продукт.

Испанското правителство премахва ДДС (който досега беше 4%) на основните хранителни стоки като: брашно, хляб и хлебни изделия, мляко, яйца, сирене, плодове, зеленчуци, бобови и зърнени култури. Намалява се с 5% ДДС на останалите хранителни стоки като олио, зехтин, паста и др. (досега ДДС беше 10%). Намалява се на 4% ДДС на стоките за женска хигиена, презервативите и немедикаментозните контрацептиви.

От 2023 г. се въвеждат промени и в субсидията за безработица или т.нар. PARO. Минималната сума ще бъде 560 евро, а максималната на 1575 евро. За изчислението на сумата Държавната служба по заетостта SEPE взема предвид публичния индикатор IPREM, регулаторната база на работника и дали има или не деца на издръжка.

Вдига се с 10% сумата на помощта за безработните или PARO, която ще се получава след 6- тия месец (досега след 6- тия месец се получаваше 50% от регулаторната база). През първите 6 месеца си остават 70% от регулаторната база.

Помощта SED, която се получава след изчерпване на субсидията за безработица или т.нар. PARO) се увеличава от 463,21€ на 480€.

Премахва се за гражданите държавната помощ от 0,20€/l за гориво. Остава в сила за транспортните фирми с изключение на таксиметровите такива.

Пенсиите в Испания ще се увеличат с 8,5%. и максималната пенсия от 2 819 евро ще стане 3 058 евро на месец. Тъй като в Испания се получават 14 пенсии (през юни и ноември се получават по една допълнителна пенсия) това прави 42 812 евро на година.

Средната пенсия ще се увеличи от 1 258 евро на 1 356 евро или 18 984 евро годишно.

Минималната пенсия, която зависи от семейното положение на пенсионера ще стане както следва:

  • Пенсионер на възраст над 65 години, който има съпруг/а и е зависим финансово от него ще получава 966,19 евро, което е със 76 евро повече от 2022 г. или 13 526,66 евро на година.
  • Пенсионер на възраст над 65 години, който има съпруг/а и е независим финансово от него ще получава 743,22 евро, което е със 58 евро повече от 2022 г. или 10 405,08 евро на година.
  • Пенсионер на възраст над 65 години без съпруг/а ще получава 783,04 евро, което е със 61 евро повече от 2022 г. или 10 962,56 евро на година.

Вдовишките пенсии също ще бъдат увеличени както следва:

  • Ако бенефициентът има семейни задължения (напр. деца) пенсията му ще се увеличи със 71 евро в сравнение с 2022 г. и ще стане 905,86 евро на месец или 12 682,04 евро на година.
  • Ако бенефициентът няма семейни задължения размера на пенсията ще е 593,27 евро или 8 305,78 евро на година.

За получаване на пълен размер пенсия възрастта за пенсиониране става 66 години и 4 месеца и трудов стаж 37 години и 9 месеца. Трудовият стаж за получаване на минимална пенсия в Испания остава 15 години, като 2 от тях трябва да са в периода на 15-те години преди самото пенсиониране.

Поскъпват телекомуникационните услуги средно с 5€.

През 2023 г. в Испания ще се проведат три вида избори: общи за страната, регионални и общински.

От 1 януари 2023 г. всички градове в Испания с население над 50 000 души трябва да имат зони с ниски емисии на СО2, т.нар. ZBE, където да бъде ограничено влизането на автомобилите в зависимост от екологичните им характеристики. Към момента, обаче, само 15 града са изпълнили това изискване и те са: Мадрид и Барселона (вече имат такива зони), Ваядолид, Кастейон, Авила, Бургос, Сиудад Реал, Кордоба, Мелия, Памплона, Парла, Понтеведра, Ривас Васиамадрид, Севия и Талавера де ла Рейна.

Градовете с население над 20 000 жители могат да решават сами дали да въвеждат такива зони.

Правителството постави таван на наемите. През 2023 г. собствениците на жилища нямат право да вдигнат месечната вноска с повече от 2%. Към момента в страната има подписани около 3,5 млн. договори.

Автобусите на дълги разстояния в Испания ще бъдат безплатни през 2023 г. Целта на правителството е да подпомогне семейния бюджет и да се намалят вредните емисии на СО2, спестявайки 350 млн. литра горива.

Пътуващите ще трябва да си купят абонаментни карти за 10, 20 или 30 пътувания, за което ще трябва да депозират 20€, както е в момента при железопътния транспорт на къси, средни и дълги разстояния.

Маршрутите, по които ще може да се пътува безплатно:

Huesca- Lleida, с фирма Hijuelas
Barcelona- Huesca
Madrid и Segovia с продължение до Melgar de Fernamental (Burgos)
Madrid- Salamanca- Vigo с фирма Hijuelas
Tamarite de Litera (Huesca)- Lleida
Madrid- Fuente de Arco- Monesterio- Badalona с фирма Hijuelas
Teruel- Barcelona с фирма Hijuelas в Caspe
Zaragosa и Castellon de la Plana през Tarragona и Caspe с фирма Hijuelas (ACU- 4/400)
Fraga, Binéfar, Mequinenza (Huesca) и Lleida
Madrid- Miajadas- Don Benito
Madrid- Jaraíz de la Vera
Madrid- Zaorejas (Giadalajara) и Sigüenza (Guadalajara)
Madrid- Casas Ibañez- Las Lagunas de Ruidera
Madrid- Piedrabuena- Casas Ibañez- Las Lagunas de Ruidera с фирма Hijuelas
Madrid- Jaén с фирма Hijuelas
Madrid Толедо през Valmojado с фирма Hijuelas и с отклонение през Chozas de Canales
Logroño- Soria- Madrid с фирма Hijuelas
Madrid- Toledo
Madrid- Sevilla през Granada, а с фирма Hijuelas за Cartagena, Córdoba и Málaga
Murcia- valencia
Murcia- Sevilla през Granada, а с фирма Hijuelas за Cartagena, Córdoba и Málaga
Murcia- Valencia, Viella и Lleida
Lleida и Molina de Aragón през Zaragoza с фирма Hijuelas
Irún и Tuy с фирма Hijuelas за Madrid и Alicante
Burgos- Poza de la Sal- Frías- Briviesca- Padrones- Logroño
Madrid- Granada- Almuñecar
Madrid- Zaragoza- Barcelona с фирма Hijuelas
Santander- Bilbao- Barcelona с фирма Hijuelas
Alicante- Murcia с фирма Hijuelas
Salamanca- León- Santander
Sevilla и Málaga, A Montgat и Manresa с фирма Hijuelas
Irún- Madrid
Santiago de Compostela, Gijón, Irún и Barcelona
Madrid- León- Gijón за Sevilla- Salamanca- Irún
Ferrol (A Coruña)- Algeciras (Cádiz)
Murcia и Almería за Madrid- Guadalajara
Soria- Zaragoza с фирма Hijuelas
Madrid- Almería
Almería- Cartagena (Murcia)
Alicante- Cartagena- Murcia

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Работни и почивни дни в Испания през 2023 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*