Какво се променя в Испания след 1 януари 2024 г.

1 януари 2024

От 1 януари 2024 г. пенсиите в Испания се увеличават с 3,8% (минималната и социалната с 6,9%). Така средната за страната става 1246€. С 3 месеца се увеличава минималната възраст за пенсиониране със 100% пенсия и става 66 години и шест месеца, а трудовия стаж става 38 години.

Все още не е ясно кога ще приключат преговорите между правителството, синдикатите и бизнеса за увеличаване на минималната работна заплата, която в момента е 1.080€ при 14 плащания или 1.260€ при 12. Но когато и да стане това, увеличението ще бъде със задна дата от 1 януари (както стана и през 2023 г.).

През първите 6 месеца на годината постепенно ще започнат да се начисляват 10% ДДС върху сметките за електрическа енергия. Припомняме, че за да бъде отслабен натиска върху потребителите по време на енергийната криза през миналата година правителството на Педро Санчес намали ДДС на тока на 5%. При газа през първите 3 месеца ДДС- то ще се увеличи от 5% на 10% и след това на 21%.

Испанската Данъчна агенция (Agencia Tributaria) вече има достъп до приложението за моментални парични преводи BIZUM и налага ограничение на трансакциите: общата сума на преводите през календарната година не трябва да надвишава 10 000 евро годишно, а ако сумата е повече трябва да се декларира в годишната данъчна декларация и може да се наложи доказване на произхода на парите.

От 1 януари 2024 г.  влиза в сила новия закон за жилищата под наем:

  • наемите няма да се осъвременяват според инфлацията както досега, а според нов индекс- Índice de Garantía de Competitividad (IGC). За 2024 г. увеличението не може да надхвърля 3%.
  • комисиона на агенцията, посредник между наемателя и наемодателя ще се заплаща от наемодателя, а не от наемателя както досега
  • наемът трябва да се заплаща само по банков път: банков превод, дебитна или кредитна карта.

Държавната агенция за движение по пътищата (DGT) въвежда от 22 януари 2024 г. задължителен сертификат за всички електрически скутери, които масово се използват за придвижване в населените места. Такъв трябва да имат скутерите, купени след тази дата, а старите ще могат да се движат без такъв още две години.

Увеличават се между 5% и 6,65% таксите за магистралите.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*