Каталуния въвежда Гарантиран базов доход

безработицата в испания

Въвеждането на Гарантиран базов доход ще струва на каталунското правителство между 500 и 600 милиона евро годишно. Той ще премине през преходен период от 3 години, за да достигне до 664 евро през 2020 г.

Над 60 000 души ще могат да се възползват от въвеждането на Гарантиран базов доход. Той ще е на стойност от 564 евро на месец. Очаква се да влезе в сила през септември 2017 г. Тази социална мярка към най-уязвимите граждани е вече факт след като каталунското правителство подписа споразумение с комисията на Народната законодателна инициатива.

Споразумението, подписано тази сутрин от министъра на заетостта, социалните въпроси и семейството Долорс Баса и представители на комисията ще бъдае подложено на гласуване в Парламента през следващите седмици. То би могло да бъде одобрено в рамките на два месеца, ако политическите групи не поставят някакви спънки.

Гарантирания базов доход от 564 евро означава разход на между 500 и 600 милиона евро годишно и следващите три години ще се прилага в преходен, за да достигне до 664 евро през 2020 г., което ще е 100% от индекса за достатъчност на Каталуния (IRSC). Баса заяви, че

„новия закон е благодарение на борбата на хора на улицата и ще се постигне благодарение на отговорното споразумение.“

Представителят на Народната законодателна инициатива Диосдадо Толедано заяви, че това е „най-важното социално право, постигнато през последните години в Каталуния“ и посочи, че всичко е започнало от движението 15-M”. Вчера се навършиха шест години от първите демонстрации на площад Каталуния.

От септември, лицата, които получават помощта (PIRMI), които са около 29 000 на брой, автоматично ще започнат да получават Гарантирания базов доход.

Изискванията за получаване на Гарантирания базов доход:
– кандидатите да са навършили 23 години
– да са живеели непрекъснато на територията на Каталуния през последните две години
– да не разполагат с недвижими имоти освен този, в който живеят
– да са изчерпали всички видове помощи.

В споразумението се предвижда лицата, които получават
– пенсии, по-ниски от стойността на Гарантирания базов доход
– помощи за храна в училище или училищен транспорт
– помощи за помагала за училище
– семействата с един родител, чиято годишна заплата не надвишава 7 000 евро
да получат финансова добавка, с която общата сума на помощта да достигне 564 евро.

Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

Цените на безалкохолните напитки в Каталуния ще скочат до 50%

Be the first to comment

Leave a Reply