100 години затвор за 12 каталунски сепаратистки лидери

сепаратистки лидери

Върховният съд на Испания осъди девет каталунски сепаратистки лидери на между девет и тринадесет години затвор, съобщава вестник El Pais Другите трима обвиняеми бяха признати за виновни за неподчинение и отклоняване на публични средства, но няма да лежат в затвора. Присъдите са за подбуждане на бунт и тежестта им е в зависимост от ролята на обвиняемите в референдума за самоопределяне и за обявяване на независимостта на Каталуня през октомври 2017 г., който беше забранен от испанските власти.

Най-дългата присъда от 13 години бе отсъдена на бившия вицепрезидент на Каталуня Ориол Жункерас. Припомняме, че малко след референдума президентът Карлес Пучдемон и още няколко членове на регионалното правителство избягаха от страната, за да избегнат испанското правосъдие.

По време на този исторически за Испания процес всичките 12 сепаратистки лидери отрекоха обвиненията.

През юни тази година прокурорът Хавиер Сарагоса, представи заключителните си аргументи по процеса. Там той класифицира опита за отцепване на Каталуня през 2017 г. като „държавен преврат”, чиято цел е била да „ликвидира испанската конституция“ и поиска от съда между 16 и 25 години затвор за всеки от подсъдимите.

Според привържениците на независимостта на Каталуня 12-те политици и активисти са политически затворници, но тази версия категорично бе отхвърлена от прокурора Сарагоса.

„Сепаратистите са съдени, защото опитаха да ликвидират испанската конституция, датираща от 1978 г., прибягвайки до насилие“, заяви той.

Обстановката в Испания се усложнява, тъй като след произнасянето на присъдата поддръжниците на сепаратистите обявиха, че ще започнат протести, а на 10 ноември предстоят предсрочни парламентарни избори – четвъртите за четири години.

Връзката между Андора и борбата за независимост в Каталуния

12 октомври – Национален празник на Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар