Католическият и православният Великден да се отбелязват на една и съща дата

Преди две години Папа Франциск съобщи, че обмисля промяна в датите на католическия и православния Великден в църковния календар, съобщи католическата информационна агенция Aciprensa. С тази промяна се цели най-важния за християните празник да бъде на един и същи ден за двете течения на религията.

Католиците честват Великден всяка година в неделята след първото пълнолуние след 21 март – тази година се пада на 21 април, а православните християни- с една седмица по- късно, тъй като те използват Юлианския, а не Григорианския календар.

Предложението на Папата е било обсъдено по време на III Световна среща на свещениците, която се е провела в базиликата Свети Йоан Латерански в Рим в началото на 2017 г. На нея Франциск е заявил, че е скандално двама християни да провеждат следния разговор:

„А:Кога възкръсна твоят Христос?
B: Моят възкръсна днес, а твоят е идната седмица“.

Констатирайки, че пълнолунието настъпва все по-късно и по-късно с всяка изминала година, Папата е отбелязал остроумно:

„След 60 години сме заплашени от риска да празнуваме Великден през август“.

Предложението Великден да се празнува винаги втората неделя на месец април ще се отрази само на началото на Великия пост и на езическия празник Петдесетница, който се чества 50 дни след Великден. Всички други празници в църковния календар ще останат непроменени.

Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Само 7 жени в света могат да се срещнат с Папата, облечени в бяло

Започна изграждането на православна църква в Южна Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply