Кога ще бъдат преведени парите за временна безработица в Испания (ERTE)?

безработицата в испания

Според данни на Бюрата по труда (SEPE) работещите в Испания, които излязоха временно на трудовата борса (ERTE) заради кризата с епидемията Covid- 19 са около 2,6 млн. души, съобщава телевизия Telecinco.

Най- много заявления за временна безработица са подадени между 20 и 25 март 2020 г., което е предизивикало колапс в администрацията. Поради това до 31 март 2020 г. са били обработени документите само на 620 000 души и те ще получат обезщетението си до 9 април 2020 г. Останалите почти 2 млн. души ще получат полагащото им се чак на 10 май 2020 г.

Според испанското законодателство хората, които се намират в ситуция на временна безработица ще получат само 70% от регулаторната база на заплатата си. Някои големи компании, обаче, обещаха, че те ще изплатят на работниците си останалите 30%.

Най- много засегнати юридически лица, които са били принудени от кризата временно да освободят персонала си и да го изпратили на трудовата са в борса област Андалусия- 88 650, тъй като там преобладават малките фирми и работещите за своя сметка (т.нар. autónomos). В област Каталуния са засегнати най- голям брой работещи (603 105), повечето от които са от туризма и автомобилостроенето, тъй като двата завода на Seat и Nissan затвориха. Освен автомобилната индустрия най- засегнати от кризата са и авиацията, сферата на услугите и туризма.

Повечето обезщетения за безработица ще бъдат преведени по банковите сметки още днес

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар