Край със смяната на часовото време

лятно часово време

Край със смяната на часовото време в ЕС обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Решението идва след направено запитване сред над 4,5 млн. европейските граждани, където повече от 80% от участниците се обявиха против смяната на часа и да не се преминава към зимно часово време.

Окончателното премахване на лятното или зимното часово време трябва да бъде одобрено от Европарламента и всички държави членки.

Европейската комисия започна допитването в началото на юли по настояване от Европарламента. Въпреки многобройните и разгорещени дебати, евродепутатите не успяха да стигнат до единна позиция по въпроса и прехвърлиха отговорността на Еврокомисията. А тя директно реши да се допита до гражданите.

Анкетата на Еврокомисията няма силата на референдум, но със сигурност резултатите от нея вече са взети под внимание при по-нататъшните законодателни действия на Брюксел. Според комисар Булц под внимание ще бъдат взети и многото научни изследвания, въпреки че техните резултати на са еднозначни. Някои от тях твърдят, че смяната на времето два пъти в годината влияе негативно на здравето на хората, на транспорта и на някои сектори като земеделието, например.

Кога местим стрелките на часовника, за да се върнем към астрономическото време

Кога да преместим стрелките на часовника, за да преминем към лятното часово време

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply