Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Международната рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания. Дългосрочният рейтинг на британския дълг пада от от Аа1 до Аа2 със стабилна перспектива, предава Ройтерс. Според извършени проучвания държавният дълг на страната достигна 90% от БВП, а скоро може да достигне и до 93%. Очаква се и намаляване на икономическия ръст в средносрочен план. Излизането на страната от ЕС ще понижи икономическата активност, което ще увеличи натиска върху държавния бюджет. Освен това, според анализатори, плановете на кабинета за бюджетна консолидация са съмнителни.

Проучване на специализирания Институт за персонал и развитие показва, че прирастът на работна ръка във Великобритания от Евросъюза е намалял наполовина. Безработицата в страната е на равнище по-високо от средното историческо и липсата на прираст на работна ръка само ще утежни положението. В следствие на всичко това британските фирми страдат от недостиг на персонал.

Сред най-засегнатите сектори са социалните услуги, здравеопазването и строителството. Всеки трети работодател в ресторантьорството и хотелиерството твърди, че служителите му от националности от Евросъюза имат намерение да напуснат страната до края на 2018 година. Това ще предизвика сериозен проблем с недостиг на кадри и в тези браншове.

Десетки хиляди англичани на протест в Лондон срещу BREXIT (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар