Кривата на епидемията от Covid- 19 в Испания се стабилизира

Кривата на епидемията от Covid- 19 в Испания се стабилизира, т.е. достигнат е пика на заразата, пише вестник El País. За трети пореден ден смъртните случаи намаляват- 517 вчера. Това е фазата на задържане или „плато” както казват испанците, което означава, че дневния брой починали ще е почти равен в продължение на две седмици. След това се очаква кривата на епидемията да тръгне надолу.

Испания отчете вчера най- ниския брой на нови заразени от 20 март насам- 3 477 души. Но това не оправдава очакванията на испанците, които вече един месец са под карантина. Обаче това не е така, защото от Imperial College заявяват, че с взетите от правителството мерки само до 31 март са предотвратени над 16 000 смъртни случая. А новите болни се дължат на факта, че състоянието на някои пациенти се е влошило чак след няколко седмици от момента на заразяване.

„Ние достигнахме пика на епидемията и целта, която имаме тази седмица, е да преминем на втори етап и да извием кривата”, каза министърът на здравеопазването Салвадор Ийа на пресконференция вчера.

Така Мадрид започва да облекчава стриктните мерки на извънредното положение, което доведе до замразяване на икономиката. От вчера хората в производствения и строителния сектори, както и в сектора на услугите (не всички) се завърнаха на работа. Но след работа са задължени да продължат да спазват карантината заедно с останалата част от населението, която продължава да си стои по домовете.

„Все още сме далеч от победата, от момента, в който ще се върнем към нормалния живот” заяви Педро Санчес и допълни: „Всички искаме да излезем отново на улиците…но нашето по- голямо желание е да спечелим войната”.

169 496 заразени и 64 727 излекувани от Covid- 19 в Испания към 13 април 2020 г.

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар