Франция намалява максималната позволена скорост по двупосочните пътища

Франция намалява максималната позволена скорост по двупосочните пътища.

„Това е непопулярна, но необходима мярка”,

така вчера вечерта френското правителство аргументира решението си за намаляване на разрешената скорост по второстепенните двупосочни пътища в страната от 90 км/ч на 80 км/ч, предаде АФП.

Целта на мярката е да се намалят инцидентите по пътищата. Според премиера Едуар Филип мярката може да спаси поне един човешки живот на ден. Допитване на агенция „Харис” от вчера показва, че 6 на 10 французи са против нея.

Ограничението за скоростта по второстепенните пътища във Франция влиза в сила от утре, 1 юли 2018 г. То касае второстепенните двупосочни пътища, по средата на които няма мантинела или земен насип. От тази мярка ще са засегнати над 400 000 километра пътища в страната.

Максималната разрешена скорост остава 90 км/час за пътищата, по които може да се надминава друг автомобил, без да се навлиза в насрещното движение.

На 1 юли 2020 г. ще бъде направена оценка на мярката.

Крайната десница от Национален фронт я разкритикува и заяви, че ограничаването на скоростта ще засегне средната класа.

От 28-те страни членки на ЕС само в Швеция има по-строго ограничение на скоростта – 70 километра в час. Финландия разрешава скорост от 80 километра в час извън градовете и магистралите. На другите места в съюза остава разрешението за 90 километра в час, дори за 100 километра в час.

Друга мярка, обявена от премиера Едуар Филип, ще бъде временно отнемане на разрешителното за управление на превозно средство, ако шофьорите извършат пътно нарушение, докато са говорели или пишели съобщения по мобилните си телефони.

През 2016 г. във всеки десети инцидент по пътищата е „бил замесен“ мобилен телефон, уточни премиерът Филип.

В Европа забраната за използване мобилни устройства без хендс фрий по време на шофиране е широкоразпространена, но наказанията общо взето са ограничени до глоби, вариращи от под 50 евро в Ирландия до неколкостотин евро в Холандия, допълва „Ройтерс” по същата тема.

Франция въвежда частни автомобили с радари за засичане на превишената скорост по пътищата

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар