Днес министър- председателят на Испания Мариано Рахой беше разпитан по делото „Gürtel”

Днес Мариано Рахой беше разпитан, в качеството си на свидетел, пред съдебния състав на делото за корупционната афера „Gürtel”. Подсъдимите са 37 човека, като сред тях има и депутати, и всички те са обвинени във финансови злоупотреби.

За първи път в историята на Испания министър- председател е призован в съда да дава показания.

По време на 50 минутния разпит на Рахой, председателят на съдебния състав по делото „Gürtel”Анхел Уртадо е отхвърлил повече от десет въпроса, зададени от обвинението, смятайки ги за извън темата на делото, което е предизвикало протестите на адвокат Мариано Бенитес де Луго.

Мариано Рахой е заявил, че не е знаел за черната каса на своята партия. не е знаел за нелегалната схема за финансиране на неговата Народна партия и не е вземал никакви пари незаконно от т.нар. „черна каса” на партията. Министър- председателят е подчертал, че в периода, касаещ делото, той не се е занимавал с икономическите въпроси на партията.

Главният обвиняем в делото „Gürtel” е бившият касиер на Народната партия Луис Барсенас, който беше арестуван през 2013 г., а по- късно, през 2015 г., беше освободен под гаранция. В своите показания Барсенас твърди, че членовете на партийното ръководство са знаели за съществуването на „черна каса” и даже са получавали възнаграждения от нея.

Испанският министър- председател Мариaно Рахой получи призовката за делото Gurtel

Хиляди испанци поискаха оставката на премиера Мариано Рахой

Be the first to comment

Leave a Reply