Вече няма кой да спасява нелегалните мигранти в Средиземно море

Нелегалните мигранти в Средиземно море вече няма кой да ги спасява, тъй като две от големите хуманитарни неправителствени организации преустановяват тази си дейност от съображения за сигурност. Това са германската неправителствена организация Sea Eye и международната организация „Лекари без граници“. Две са причините ръководствата им да вземат тези решения: застрашаващите действия на либийската брегова охрана и спънките, които създава в дейността им италианското правителство.

В четвъртък Военноморските сили на Либия са предупредили международните кораби да напуснат зоната за търсене и спасяване край бреговете на страната. Либийските власти подозират хуманитарните организации в помощ на нелегалните превозвачи на мигранти.

„При тези обстоятелства няма как да продължат нашите спасителни дейности. Това би било безотговорност към нашите екипажи“,

е заявил основателят на германската организация Sea Eye Михаил Бушхойлер.

Либийските власти, които след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 година изпаднаха в политически хаос, официално поискаха от Италия помощ по море за съвместната борба с нелегалния превоз на хора от Либия в Европа.

По данни на Международната организация по миграция (IOM), числото на мигрантите, пристигнали от началото на годината по морския път в Европа вече са 111 хил. души. Почти 85% от тях са в Италия. А при опит да пресекат Средиземно море са загинали 2360 мигранти.

Върховният съд на ЕС: бежанците трябва да търсят убежище в първата страна на ЕС, в която пристигнат

Български шофьор на тир е арестуван в Испания за нелегално превозване на мигранти

Be the first to comment

Leave a Reply