Испания вдига минималната работна заплата с 22% до 900 евро

Испания вдига минималната работна заплата с 22,3% до 900 евро през 2019 г. Въпреки, че испанският парламент не одобри бюджета на правителството за идващата година, Педро Санчес заяви, че въпреки това той ще бъде приет чрез правителствен указ.

Според данни на правителството от увеличението на минималната работна заплата ще се облагодетелстват 12% от работещото население на страната или 2,3 млн. души, предимно младежи, имигранти и ниско квалифицирани трудещи се, което ще струва на държавата 340 млн. евро годишно.

Най-голямото от 1977 година насам увеличение ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември“, заяви вчера премиерът на Испания Педро Санчес и допълни, че „една богата държава не може да има бедни трудещи се“.

В момента минималната работна заплата в Испания е 735,90 евро, разпределена в 14 заплати, което нарежда страната на 8-мо място в Европейския съюз.

Иcпaния пpoгнoзиpa бpyтният ѝ вътpeшeн пpoдyĸт дa нapacнe c 2,6 нa cтo пpeз тaзи гoдинa и c 2,3 нa cтo пpeз cлeдвaщaтa, ĸoeтo e нaд cpeднoтo нивo зa EC.

Средната работна заплата в страните от Европа

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар