Минималната работна заплата в Испания ща стане 1000 евро до 2 години

В края на миналата година синдикатите и работодателите в Испания не стигнаха до споразумение за вдигането на минималната работна заплата през 2018 година. Това предизвика Министерството на труда да даде тласък на процеса чрез жест към представителите на работещите като едностранно наложи вдигане на минималната работна заплата с 4%. и тя в момента е 735,90 евро.

Тогава представителите на работодателите се съгласиха с наложеното от правителството увеличение, докато от двата работнически синдиката продължиха да настояват минималната работна заплата да стане 60% от средната работна такава, както е заложено в Европейската социална карта. Това означава, че работещите с минимални доходи трябва да получават по 1 000 евро на месец 12 пъти в годината или по 880 евро на месец 14 пъти в годината.

Миналата година Министерски съвет прие указ, който посочва, че за годините 2018, 2019 и 2020 години правителството ще приема договорката между работодателите и синдикатите относно размера на минималната работна заплата в Испания, но при единственото условие: постигнатото споразумение да се представя пред Министерството на заетостта преди 15 ноември всяка година. По този начин предложението, договорено от социалните партньори става задължително за изпълнителната власт и тя ще трябва да го включи в Държавния бюджет.

Днес испанските синдикати и представителите на работодателите постигнаха споразумение по Колективното договаряне на заплатите за периода 2018-2020 г: през следващите две години минималната работна заплата ще се вдига с 2% плюс 1%, който ще варира, докато през 2020 г. минималната работна заплата достигне 1 000 евро на месец или 14 000 евро на година, разпределени на 14 заплати.

За да влезе в сила постигнатото Колективно договаряне 2018- 2020, остава само да се ратифицира от самите организации, чиито представители днес са го договорили и преди ноември 2018 г. да се представи на правителството.

Автор: Силвия Иванова

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Digiprove sealThis content has been Digiproved
СВЯТ

Франция, Германия, Италия и Испания започват нова политика относно имигрантите

30/08/2017 WORLD BG

Нова политика относно имигрантите. Лидерите на 4-те най-развити икономики в Европейския съюз: Франция, Германия, Италия и Испания взеха решение за нова миграционна политика, при която мигрантите, които отговарят на критериите за убежище ще трябва да Последни

върховният съд на Великобритания
НАЧАЛО

Върховният съд на Великобритания реши, че правителството не може да активира Brexit без гласуване в парламента

24/01/2017 WORLD BG

Върховният съд на Великобритания реши във вторник, че правителството на премиера Тереза Мей не може да активира „Brexit“ за изхода на страната от Европейския съюз (ЕС), без одобрението на парламента. Съдът, с мнозинство от осем Последни

ОБЩЕСТВО

Българка роди на остров Бали по време на изригването на вулкана

28/11/2017 WORLD BG

Българка роди на остров Бали по време на изригването на вулкана. Новороденото момиченце ще носи красивото име Аурора, а майка му се била зарекла, че ще роди тогава, когато изригне вулкана. Така и станало. Ирена Последни

Be the first to comment

Вашият коментар