Минималната работна заплата в Испания ща стане 1000 евро до 2 години

В края на миналата година синдикатите и работодателите в Испания не стигнаха до споразумение за вдигането на минималната работна заплата през 2018 година. Това предизвика Министерството на труда да даде тласък на процеса чрез жест към представителите на работещите като едностранно наложи вдигане на минималната работна заплата с 4%. и тя в момента е 735,90 евро.

Тогава представителите на работодателите се съгласиха с наложеното от правителството увеличение, докато от двата работнически синдиката продължиха да настояват минималната работна заплата да стане 60% от средната работна такава, както е заложено в Европейската социална карта. Това означава, че работещите с минимални доходи трябва да получават по 1 000 евро на месец 12 пъти в годината или по 880 евро на месец 14 пъти в годината.

Миналата година Министерски съвет прие указ, който посочва, че за годините 2018, 2019 и 2020 години правителството ще приема договорката между работодателите и синдикатите относно размера на минималната работна заплата в Испания, но при единственото условие: постигнатото споразумение да се представя пред Министерството на заетостта преди 15 ноември всяка година. По този начин предложението, договорено от социалните партньори става задължително за изпълнителната власт и тя ще трябва да го включи в Държавния бюджет.

Днес испанските синдикати и представителите на работодателите постигнаха споразумение по Колективното договаряне на заплатите за периода 2018-2020 г: през следващите две години минималната работна заплата ще се вдига с 2% плюс 1%, който ще варира, докато през 2020 г. минималната работна заплата достигне 1 000 евро на месец или 14 000 евро на година, разпределени на 14 заплати.

За да влезе в сила постигнатото Колективно договаряне 2018- 2020, остава само да се ратифицира от самите организации, чиито представители днес са го договорили и преди ноември 2018 г. да се представи на правителството.

Автор: Силвия Иванова

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Digiprove sealThis content has been Digiproved
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: промени при годишния технически преглед (ITV) на автомобилите

15/11/2017 WORLD BG

Промените при годишния технически преглед (ITV) на автомобилите в Испания бяха публикувани миналата сряда в испанския Държавен вестник. На 20 октомври Министерският съвет одобри Кралски указ, с който процедурата на годишния технически преглед на моторните Последни

ЛЮБОПИТНО

Историята на 50 000 коледни лампички (видео)

25/12/2016 WORLD BG

През 2006 година, Ричард Холдман, като бъдещ глава на семейство, решил за първи път да сложи коледна украса на дома си, който се намира в град Плезант Гров, щата Юта. В свободното си време, след Последни

СВЯТ

„Ислямска държава“ пое отговорността за атентата в Манчестър. Властите знаят кой е извършителят

23/05/2017 WORLD BG

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е потвърдила, че „войник на Халифата“ е поставил няколко бомби в британския град, където има голяма концентрация на християни. Те твърдят, че атаката е „Отмъщението на Божията религия“ и че тя Последни

Be the first to comment

Вашият коментар