Минималната работна заплата в Испания ща стане 1000 евро до 2 години

В края на миналата година синдикатите и работодателите в Испания не стигнаха до споразумение за вдигането на минималната работна заплата през 2018 година. Това предизвика Министерството на труда да даде тласък на процеса чрез жест към представителите на работещите като едностранно наложи вдигане на минималната работна заплата с 4%. и тя в момента е 735,90 евро.

Тогава представителите на работодателите се съгласиха с наложеното от правителството увеличение, докато от двата работнически синдиката продължиха да настояват минималната работна заплата да стане 60% от средната работна такава, както е заложено в Европейската социална карта. Това означава, че работещите с минимални доходи трябва да получават по 1 000 евро на месец 12 пъти в годината или по 880 евро на месец 14 пъти в годината.

Миналата година Министерски съвет прие указ, който посочва, че за годините 2018, 2019 и 2020 години правителството ще приема договорката между работодателите и синдикатите относно размера на минималната работна заплата в Испания, но при единственото условие: постигнатото споразумение да се представя пред Министерството на заетостта преди 15 ноември всяка година. По този начин предложението, договорено от социалните партньори става задължително за изпълнителната власт и тя ще трябва да го включи в Държавния бюджет.

Днес испанските синдикати и представителите на работодателите постигнаха споразумение по Колективното договаряне на заплатите за периода 2018-2020 г: през следващите две години минималната работна заплата ще се вдига с 2% плюс 1%, който ще варира, докато през 2020 г. минималната работна заплата достигне 1 000 евро на месец или 14 000 евро на година, разпределени на 14 заплати.

За да влезе в сила постигнатото Колективно договаряне 2018- 2020, остава само да се ратифицира от самите организации, чиито представители днес са го договорили и преди ноември 2018 г. да се представи на правителството.

Автор: Силвия Иванова

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Digiprove sealThis content has been Digiproved
БЪЛГАРИЯ

Шведски турист е ритнал жестоко в главата камериерка в хотел на Слънчев бряг (видео)

07/06/2017 WORLD BG

53-годишен шведски турист умишлено и без причина е ритнал камериерка във фоайето на хотел в Слънчев бряг. Жената е със счупена долна челюст. Мъжът е задържан за 48 часа. Главния прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанските власти продължават разследването на престъпна групировка за рекет с българско участие

12/03/2017 WORLD BG

В Испания продължава разследването на организирана престъпна група, състояща се от 16 души, които чрез заплахи и прилагане на груба сила са изнудвали и събирали пари от длъжници. Клиентите на тази групировка са били около Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон заплаши испанското правителство заради отказа на Мадрид за диалог

19/10/2017 WORLD BG

Карлес Пучдемон заплаши испанското правителство заради отказа на Мадрид за диалог. Той заяви, че е възможно Каталунският парламент да пристъпи към гласуване на декларацията за независимост на областта, което не направи на 10 октомври. Това Последни

Be the first to comment

Вашият коментар