Министър-председателят на Испания е призован като свидетел по дело за корупция

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой е призован да свидетелства по делото за корупция в управляваната от него „Народна партия“.

Това е решението на съда, председателстван от съдия Анхел Уртадо. Решението е взето с мнозинство – двама срещу един. Сега остава да се насрочи датата, когато Рахой ще трябва да свидетелства по делото за корупция „Gürthel“.

Според испанското законодателство, всяко длъжностно лице, включително и министър-председателят на Испания е задължено да даде показания в съда при наличието на съдебно решение. Настояването Рахой да бъде призован като свидетел в съда е направено три пъти от Европейската асоциация на демократичните Адвокати (ADADE).

Делото „Gürthel“ е един от случаите за корупция по най-високите етажи на властта в Испания. В хода на разследването бе установено, че в продължение на 18 години управляващата, в момента, в Испания „Народна партия” е водено „двойно счетоводство“. В периода от 1990 до 2008 г., освен официалните финансови отчети са съществували още няколко паралелни, в които са били осчетоводявани текущите финансови разходи.

Главният заподозрян е бившият партиен счетоводител Луис Барсенас, който бе арестуван през 2013 г., но през 2015 г. бе пуснат под гаранция. В показанията си Барсенас твърди, че членовете на ръководството на партията са знаели за съществуването на т.нар. „черна каса“ и дори са получавали пари от нея.

Опозицията поиска оставката на премиера Мариано Рахой, а в страната се проведоха протестни митинги.

Рахой отхвърли всички обвинения на Барсенас и заяви, че е сгрешил като му се е доверил.

За година и половина в Испания са заведени 1378 дела за корупция

Be the first to comment

Leave a Reply