Испанският министър- председател Мариaно Рахой получи призовката за делото Gurtel

Испанският министър-председател ще трябва да се яви лично, за да даде свидетелски показания пред Съда по делото Gurtel на 26 юли 2017 г. в 9.30 сутринта. Защитата на Рахой беше апелирала към съда да му се разреши да свидетелства чрез видеоконферентна връзка. Съдиите отхвърлиха искането му с аргумента, че както всички граждани, така и той трябва да се яви лично и да даде показания във връзка с постовете, които е заемал в Народната партия на Испания (РР).

Така Рахой ще трябва да се яви и да свидетелства в съдебната зала, в която се ще разглежда първия етап (1999-2005 г.) на делото Gurtel корупцията по високите етажи на испанската Народна партия (РР). Съдебният състав е приел настоящото решение с мнозинство, като само председателят му- Анхел Уртадо е гласувал показанията на министър-председателя да бъдат изслушани чрез видеоконферентна връзка.

Съдът отхвърли аргумента на защитата на Рахой за високата цена, която трябва да се плати за гарантиране на сигурността му, тъй като в деня на процеса той ще трябва да пропътува около 18 км до съда, който се намира в град Сан Фернандо де Енарес (Мадрид).

Съдебният състав е отхвърлил всички молби на адвоката на Народната партия, който защитава Рахой. Защитникът е посочил, че министър-председателят ще свидетелства като гражданин а не като председател на партията, и че това вече е включено към дневния му ред.

Така, на 26 юли 2017 г. Мариано Рахой ще трябва да се яви лично в съдебната зала, за да бъдат изслушани свидетелските му показания, като преди това ще трябва да се закълне, че ще каже само истината.

Министър-председателят на Испания е призован като свидетел по дело за корупция

Be the first to comment

Leave a Reply