Многохиляден протест на полицаите в Испания

Полицаите в Испания

Многохиляден протест на полицаите в Испания се проведе вчера в Мадрид. В него са взели участие както служители на Националната полиция, така и служители на Гражданската гвардия.

Демонстрантите са поискали отмяна на реформата на Закона за сигурността, т. нар. Ley Mordaza, приета от правителството на страната с цел „по- нататъшната демократизация на испанското общество“. Според протестиращите тази реформа ограничава правата на служителите на реда и възможността да се гарантира реда и сигурността на гражданите, а именно:

  • С реформата на закона се забранява използването на гумени куршуми по време на безредици дори срещу най- агресивните участници.
  • Забранява се обискирането на заподозрени на улицата- това трябва да се извършва само в специални помещения на полицейските участъци, за да не се унижават задържаните.
  • Според реформата показанията на служителите на реда и на заподозрените ще имат еднаква сила по време на разследването, досега беше в полза на полицаите.
  • Стойността на административните глоби ще се определя според доходите на глобеното лице, което означава, че безработните младежи, които са основните участници в уличните бунтове няма да бъдат наказвани.
  • За провеждането на демонстрации и манифестации вече няма да е необходимо да се уведомява градската администрация.
  • Наличието на малко количество наркотични вещества у задържания вече ще бъде административно нарушение, а не престъпление, както досега, което ще улесни трафика на наркотици.

Тълпа испанци попречиха на полицията да арестува крадец

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply