Много горещ уикенд очаква Испания

Последният уикенд на май ще бъде много горещ, предупреждават от испанската Държавна метеорологична агенция (АЕМЕТ).

Температурите ще бъдат с 5- 10 градуса над средните за този период на годината. Има вероятност месец май 2022 г. да е най- горещия от 1961 г. насам, смятат синоптиците.

В днес почти навсякъде ( с изключение на планинските райони) ще бъде слънчево. Температурите ще достигнат 32 градуса в южната част на област Галисия, в районите по поречието на река Ебро и в централна Испания. В някои райони на областите Валенсия и Мурсия се очакват термометрите да отчетат до 34 градуса, а в долините на реките Тахо, Гуадиана и Гуадалкивир- до 35 градуса. Най- горещо ще бъде в Кордоба- 38 градуса.

Утре сутрин на места ще има разкъсана облачност, а след обяд във вътрешността на страна е възможно да се образува купесто- дъждовна облачност и на места да превали. Температурите в югоизточна Испания ще се повишат, а в Каталуния и Галисия леко ще се разхлади. Въпреки това температурите ще останат над 30 градуса в поречието на река Ебро, долините на реките Тахо, Гуадиана и Гуадалкивир, в южната част на област Валенсия и област Мурсия, където жегата може да достигне до 38 градуса.

Екстремни жеги обхванаха Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.